Omrop TIP: Licht en schaduw over het zonnepark

22 aug 2020 - 14:09

Hoeveel landschap en natuur wil Fryslân opgeven voor grootschalige zonneparken? Dit weekend te zien in de Fryslân DOK 'Licht en schaduw over het zonnepark'.

Het klimaat verandert, fossiele energiebronnen raken op. In 2030 - zo is afgesproken in het landelijke Klimaatakkoord - moet 70 procent van alle elektriciteit komen van duurzame bronnen zoals wind en zon. Wat dat betekent voor Fryslân, is te zien in de Fryslân DOK 'Licht en schaduw over het zonnepark'.

Dat blijft niet bij zonnepanelen op het eigen dak, dat wordt veel groter aangepakt. Friese dorpen beginnen met eigen energiecorporaties. Grote ontwikkelaars zoals Groenleven investeren in mega-zonneparken. Dat levert veel energie op, en winst voor de producent.

Dieuwke Kroese oan it wurk foar Fryslân DOK mei kameraman André Minkema - Foto: Omrop Fryslân

Op een stuk landbouwgrond bij Oosterwolde van 50 hectare (even groot als 77 voetbalvelden), wordt het grootste zonnepark van Fryslân gebouwd. Met man en macht zet men zich in voor duurzame energie. De keerzijde is dat kostbare ruimte, natuur en landschap worden opgeofferd voor energievoorziening. Fryslân zou een grote energieleverancier kunnen worden voor de rest van het land, maar willen wij dat ook?

In Fryslân zijn er ambities op kleine en grote schaal. Dorpsbewoners zetten de schouders eronder. Energiecorporaties in bijvoorbeeld Garyp en Wijnjewoude leven volop. Wat heden ten dage wel een probleem is, is dat het elektriciteitsnet in ons land niet berekend is op de toestroom van zoveel extra energie. Op piekdagen met veel zon wordt er te veel energie geproduceerd, die men niet kwijt kan.

Dieuwke Kroese ynterviewt Roelof Potters fan Liander. - Foto: Omrop Fryslân

Programmamaker Dieuwke Kroese en cameraman André Minkema zoeken diverse initiatieven met zonne-energie in Fryslân. De documentaire geeft een beeld van de voor- en nadelen van zonneparken.

Fryslân DOK, 22 augustus om 15.30 uur, bij NPO2 (met Nederlandse ondertiteling), herhaling 23 augustus 13.10 uur. Omrop Fryslân zendt de film uit op zondag 23 augustus om 17.00 uur (elk uur herhaald).

(Advertentie)
(Advertentie)