De spagaat van Gerry Hamstra en Heerenveen: spelers verkopen of niet?

21 aug 2020 - 18:30

Het dilemma van Gerry Hamstra. Hij is technisch manager van Sportclub Heerenveen en verantwoordelijk voor het aantrekken en verkopen van spelers. Momenteel moeten er nog vier spelers bij, maar het geld is op. Het verkopen van zijn beste spelers is een optie, maar dan wordt het niveau van de ploeg slechter.

Door Roelof de Vries en Arjen de Boer

Ynternetrepo De spagaat fan Gerry Hamstra en Hearrenfean: ferkeapjen of net?

Ruud Gullit zei het ooit: "Ik ben niet te benijden." Gerry Hamstra zou hetzelfde kunnen zeggen. Na drie nederlagen in de eerste drie oefenwedstrijden, waaronder de pijnlijke 5-1 tegen eerstedivisionist De Graafschap, wordt de roep om meer kwaliteit steeds groter. Niet alleen door de supporters, ook door aanvoerder Joey Veerman. In Doetinchem zei Veerman na afloop dat er kwaliteit bij moet. Het liefst zo snel mogelijk en het liefst spelers met ervaring. De druk op Hamstra neemt toe. Nu heeft Hamstra sinds hij bij Heerenveen werkt de laatste vier jaar al vaker met deze druk te maken gehad.

Overzicht uitgaande transfers, waar Heerenveen aan heeft verdiend:

 • 2017
 1. Jerry St. Juste 4,8
 2. Sam Larsson 4,0
 3. Joost van Aken 3,0
 4. Dennis Johnsen 2,4
 • 2018:
 1. Denzel Dumfries 5,5
 2. Arbër Zeneli 4,0
 3. Henk Veerman 0,5
 4. Dave Bulthuis 0,15
 • 2019:
 1. Michel Vlap: 6,9
 2. Kik Pierie 5,0
 3. Ben Rienstra 0.5
 4. Nemanja Mihajlovic 0,45

Totaal: 37,2 miljoen

* bedragen in miljoenen, bron: Transfermarkt.nl

Heerenveen heeft de laatste drie jaar meer dan 40 miljoen euro verdiend aan transfers. Ook met transfers van oud-spelers heeft de club op slimme wijze geld verdiend. De verkoop van onder anderen Hakim Ziyech, Sam Larsson en Jeremiah St. Juste heeft de laatste jaren flink wat geld opgeleverd. Zo hoopt Heerenveen nog geld te pakken als Dumfries van PSV wordt verkocht.

Tegenover de 40 miljoen aan inkomsten uit verkochte spelers, staat natuurlijk dat Heerenveen ook spelers heeft aangetrokken. Ejuke was vorig jaar met zo'n 2 miljoen euro de duurste aankoop. Ook Nemanja Mihajlovic was met 1,7 miljoen euro duur en mag een miskoop worden genoemd. Heerenveen heeft bij het aantrekken van spelers een kleine 8 miljoen uitgegeven. Dan gaat het om spelers die zijn gekocht. Maar Heerenveen wordt nu ook gedwongen om spelers te huren. Vorig jaar waren dat met Odgaard, Botman, Halilovic, Van Hau en Dreyer maar liefst vijf spelers.

Overzicht transfers waar Heerenveen voor heeft betaald:

 • Chidera Ejuke 2,0
 • Nemanja Mihajlovic 1,7
 • Rodney Kongolo 0,84
 • Denzel Dumfries 0,75
 • Lucas Woudenberg 0,7
 • Joey Veerman 0,55
 • Runar Espejord 0,5
 • Warner Hahn 0,5
 • Sherel Floranus 0,55
 • Hierfergoeding foar Jens Odgaard 0,25
 • Ben Rienstra 0,1

Totaal 8,44

* bedragen in miljoenen, bron: Transfermarkt.nl

Onderaan de streep heeft Hamstra het goed gedaan. De jeugdopleiding heeft daar een flinke bijdrage aan geleverd, maar Hamstra heeft tot nu toe bewezen met minimale middelen spelers aan te trekken, die ook weer voor een goed bedrag worden verkocht. De grootste transfers zijn de jeugdspelers, maar ook daar was Hamstra verantwoordelijk voor. Bovendien heeft Heerenveen ook met het huren van spelers geld verdiend. Botman wordt gehuurd van Ajax en volgend jaar waarschijnlijk verkocht aan Lille. Daaraan verdient Heerenveen waarschijnlijk zo'n 850.000 euro (10 procent van de transfer). Zo'n soort deal is ook afgesproken met PSV als Sam Lammers wordt verkocht.

We richten ons op transfervrije spelers of spelers voor een klein transferbedrag.

Technisch manager Gerry Hamstra van SC Heerenveen

Met dank aan Hamstra heeft Heerenveen goed geld verdiend. Dat is maar goed ook. Heerenveen heeft al jaren een operationeel tekort. Het laatste jaar was dat 6,3 miljoen euro. De vraag is nu: is dat kleiner geworden? "Dat is nog maar de vraag", zegt Hamstra. "Maar het is wel duidelijk dat we niet veel kunnen uitgeven. We richten ons op transfervrije spelers of spelers voor een klein transferbedrag."

Intern worden maatregelen genomen, maar meer dan het vertrek van teammanager Herman van Dijk is er tot nu toe niet gecommuniceerd. Ook over het verlagen van de huur van het stadion is nog altijd geen akkoord met Sportstad Heerenveen. Bovendien zal corona Heerenveen ook pijn doen. Zo is de kans best groot dat het operationeel tekort nog altijd rond de 6 miljoen euro zit.

Weinig overgehouden

Een simpele rekensom leert ons dat Heerenveen de laatste drie jaar zo'n 32 miljoen euro (transferwinst 40 miljoen minus 8 miljoen euro voor aankopen) heeft verdiend. Daar is weinig meer van over. Ruim 18 miljoen gaat op aan het dichten van het operationeel tekort van 6 miljoen euro per jaar. Dan blijft er nog 14 miljoen euro over, maar van de transfergelden gaat ook veel op aan geld voor de zaakwaarnemers, opleidingsvergoedingen voor de jeugdclubs waar de speler heeft gevoetbald en belasting. Veel geld heeft Heerenveen hoe dan ook niet overgehouden.

Dat betekent dat Heerenveen moet verkopen. Dat hoeft niet beslist nu, maar om op lange termijn te overleven, is Heerenveen wel afhankelijk van transfers. Heerenveen heeft een eigen vermogen waardoor het wel enigszins kan overleven. Maar het gat van zes miljoen kan daar niet elk jaar mee worden gevuld. Dus hebben Heerenveen en Hamstra een dilemma. "Dat klopt, maar daar hebben we alle vertrouwen in dat we daar goed uitkomen en straks een competitieve selectie hebben. Maar het zou wel eens lekker zijn als we niet elk jaar spelers hoeven te verkopen. Dat is nu nou eenmaal niet de situatie bij Heerenveen."

Het volledige interview met Gerry Hamstra over de situatie bij SC Heerenveen:

Folsleine ynterview Gerry Hamstra

Er moeten spelers bij. Vijf spelers op z'n minst, zegt Hamstra: een tweede keeper, een centrale verdediger, een middenvelder, een aanvallende middenvelder (oftewel een '10') en een spits. Maar is daar geld voor? Waarschijnlijk niet. En als Heerenveen daar nu al geld aan uitgeeft, neemt Heerenveen mogelijk een financieel risico.

Lastige gesprekken

De gesprekken tussen Hamstra en voorzitter Cees Roozemond moeten dan ook lastig zijn. Hamstra ziet een elftal met een tekort aan kwaliteit. Roozemond ziet een zo goed als lege portemonnee.

Het verkopen van spelers kan helpen. Groeibriljant is Ejuke. Vorig jaar voor 2 miljoen euro overgenomen van Vålerenga. Meerdere clubs hebben interesse. Zo is er al een bod geweest van acht miljoen, waar Heerenveen niet op is ingegaan. Maar hoe lang kan Heerenveen dat volhouden? En wat als er nog clubs komen voor Heerenveens beste spelers? Denk aan Veerman, Van Bergen of Dresevic.

50% kans dat Ejuke de club verlaat

Er zijn meerdere spelers voor wie wel interesse is, maar het meest concreet is de interesse voor Chidera Ejuka. De kans is volgens Hamstra dan ook groot dat hij weggaat. "Meer dan 50 procent. Al vind ik dat moeilijk om in procenten uit te drukken."

Er is vorig jaar al een bod geweest van 8 miljoen euro. "Voor minder dan tien miljoen euro mag Ejuke niet weg."

Het is een lastig dilemma. De selectie is nu niet goed genoeg. Er kunnen nog wat spelers bij, maar dat zullen toch vooral spelers zijn die worden gehuurd of transfervrij overkomen. De vraag is dan ook hoeveel beter Heerenveen daarvan wordt. Zolang Heerenveen geen spelers verkoopt, kan de club ook niets of nauwelijks iets kopen. En als Heerenveen wel spelers verkoopt, hoeveel wordt daarvan dan gebruikt om het operationeel tekort van zo'n 6 miljoen euro op te vullen? En als je je beste spelers verkoopt, blijft de selectie dan nog wel goed genoeg? Kan Heerenveen dan nog wel meedoen om een plek in de play-offs? Of attractief voetbal spelen en het stadion weer vol krijgen? Als corona dat laatste toelaat natuurlijk.

Hamstra moet flink aan de bak. Met Roozemond in gesprek om geld los te maken. Met scouts om de goede spelers binnen te halen. De druk op Hamstra en Heerenveen zal toenemen. Supporters pikken het niet als Heerenveen onattractief voetbalt, maar ook niet als ze niet in het linkerrijtje staan. Of dat verwachtingspatroon terecht is, is maar de vraag.

(Advertentie)
(Advertentie)