Kroegen dicht op oorspronkelijke dagen Sint Nykster Merke

21 aug 2020 - 10:16

Kroegbazen in Sint Nicolaasga houden hun deuren gesloten op de dagen waarop oorspronkelijk de Sint Nykster Merke georganiseerd zou worden. De markt stond gepland van 3 tot en met 5 september, maar werd geschrapt vanwege het coronavirus. De kroegbazen zijn bang dat mensen uit de omgeving op die dagen toch massaal naar Sint Nicolaasga komen om feest te vieren en zien daarom geen andere oplossing dan dicht blijven.

Kroegen ticht op oarspronklike dagen Sint Nykster Merke

"Als je hier misschien wel duizend man op straat hebt en er is bier aan de man, dan is het niet te handhaven. De verantwoordelijkheid wordt bij ons neergelegd. En dat is wel een beetje scheef", legt een van de kroegeigenaren uit. "Met 250 man met anderhalve meter ertussen is geen feestje te bouwen."

De kroegen dachten eerst wel open te kunnen op de dagen waarop de Sint Nykster Merke oorspronkelijk op zou worden georganiseerd. "Maar toen hebben we contact met elkaar gehad en zeiden we al: dit houden we niet in de hand. Mensen zullen toch komen", vertelt een andere kroegbaas.

Politie-agent i.p.v. kroegbaas

"De Sint Nykster Merke is een begrip, daar komen heel veel mensen op af. En ook al is er geen markt dit jaar, ze komen toch", legt weer een ander uit. De kroegeigenaren verwachten dat mensen, voornamelijk jongeren, thuis gaan indrinken en daarna naar het plein in het centrum komen. "Dan zitten wij met het feest. Die aanloop kunnen wij niet aan. Dan zijn we meer politie-agent in plaats van kroegbaas."

"We kunnen nu niet het risico nemen dat hier een uitbraak komt." Ook financieel is het een strop. "We hopen dat we allemaal wat spek op de botten hebben. Financieel is het een dreun, maar de gezondheid van alle mensen is veel belangrijker dan wat geld op de bank."

Foto: Café Het Wapen van Friesland

Kroegeigenaren aan het woord

Over twee weken was de Sint Nykster Merke anders losgegaan. Veel elementen voor de festiviteiten staan nog in opslag, maar komen er voorlopig niet uit. Voorzitter van VVV Sint Nyk, Christiaan Hoekstra: "De palen, lichten en vlaggetjes staan binnen, de kassahokjes staan keurig opgesteld. Vorig jaar opgeruimd, maar die komen er dit jaar niet uit, helaas."

Radiostream

De organisatie van de optocht en de feesten zit echter niet stil en heeft iets bedacht: een speciale radiostream. "De Sint Nykster Merke met de allegorische optocht zou dit jaar voor de 70e keer plaatsvinden. Een groot evenement waar veel mensen uit Fryslân op afkomen. Wij als jong bestuur konden ons niet permitteren niets te doen."

In de opslag wordt een radiostudio gebouwd. "In de hoek komt een podium, waar verschillende bands uit Sint Nicolaasga optreden. Wij zorgen zelf voor de muziek tussendoor", vertelt Hoekstra. Ze willen het serieus aanpakken en krijgen daarom assistentie van licht- en geluidsprofessionals.

Verhalen ophalen

Dat gebeurt allemaal volgens de coronarichtlijnen van het RIVM. "Wij zijn hier alleen maar als bestuur en toeschouwers kunnen hier niet komen. Maar zo moet iedereen thuis het marktgevoel krijgen." Het is ook de bedoeling dat een ploeg de straat opgaat om verhalen op te halen. "Zo kunnen we hele mooie verhalen op de radio krijgen."

De Sint-Nykster Merke - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Merke-voorzitter Christiaan Hoekstra

(Advertentie)
(Advertentie)