Friese arts op Sint Maarten: "Als dit niet de piek is, hebben we een probleem"

21 aug 2020 - 07:36

Intensivist Rik Gerritsen helpt op het Caribische eiland Sint Maarten met het behandelen van coronapatiënten. De Goutumer is met een team van acht man nu een week actief in het enige ziekenhuis op het Nederlandse deel van het eiland en blijft daar nog vijf weken. Verslaggever Willem Vermeltfoort belde met Gerritsen.

Rik Gerritsen mei in kollega op Sint Maarten - Foto: Omrop Fryslân/Rik Gerritsen

Op het Nederlandse deel van Sint Maarten wonen zo'n 40.000 mensen. Op 17 maart van dit jaar werd het virus er voor het eerst vastgesteld en op 31 maart overleed de eerste persoon eraan. Volgens de website van het RIVM zijn daar nu 353 coronagevallen bekend en 17 mensen overleden.

Gerritsen is naar het eiland gehaald vanwege zijn expertise. "Niemand is ervaren in dit virus natuurlijk. Wij hebben het nu één keer gezien, in maart en april. Wij nemen wel ervaring mee, maar slechts van een paar maanden."

Verschillende talen

De Goutumer moest aan de slag in een klein ziekenhuis. "Het is natuurlijk heel anders in een ziekenhuis waar alles heel klein en open is. Het is een hele andere manier van werken."

Wat het ook niet makkelijker maakt, is dat er Nederlands en Engels door elkaar heen wordt gebruikt. "En ze gebruiken Amerikaanse medicijnen en Amerikaanse eenheden. Dat is voor ons behoorlijk wennen."

Sint Maarten - Foto: Wikimedia Commons

Maar het team kan zijn werk vooralsnog goed doen, vertelt Gerritsen. "Er is ook via de Nederlandse overheid best wat apparatuur hierheen overgebracht, dus wij kunnen ons wat dat betreft prima redden."

Er kwamen de afgelopen dagen iedere dag drie nieuwe patiënten binnen. "We hebben hier negen beademingsplekken, dus we kunnen het nog één of twee dagen volhouden. Maar als dit niet de piek is, hebben we overmorgen echt een groot probleem."

Maar één ziekenhuis

Patiënten kunnen bij ruimtegebrek niet naar een ander ziekenhuis worden gebracht. "Dat is er niet. Er is maar één ziekenhuisje op Sint Maarten. Er zijn maar 70 bedden hier."

Hoe de komende vijf weken eruit zullen zien, weet Gerritsen niet. "Ik ben bang dat het à la Italië wordt, met heel veel mensen in de gangen. Maar we gaan het zien."

Rik Gerritsen op Sint Maarten

(Advertentie)
(Advertentie)