Onweersbui trekt over Fryslân: mooie plaatjes, maar ook schade

21 aug 2020 - 06:31

Het KNMI had voor donderdagavond en -nacht code oranje afgegeven in Fryslân. Er was een aantal flinke onweersbuien met lokaal grote hagelkorrels en zware windstoten. De onweersbui leverde mooie plaatsjes op, maar zorgde ook voor flink wat schade.

Voornamelijk in het Waddengebied was na middernacht gevaar voor onweersbuien en zware windstoten tot 90 kilometer per uur. Bovendien kon er veel neerslag in korte tijd vallen.

De brandweer had donderdag aan het eind van de avond zijn handen vol aan de stormschade. In Nij Beets moest de brandweer omgevallen bomen in stukken zagen en losse takken weghalen. Sommige waren op auto's of huizen gevallen.

Ook in Drachten liet de storm zijn sporen na. Zo waren verschillende bomen omgevallen en stonden sommige straten blank. Zowel de brandweer als de gemeente zijn tot diep in de nacht bezig geweest met het verhelpen van de stormschade.

De Aengwirderweg in Luinjebert lag ook bezaaid met takken. De brandweer heeft een aantal loshangende takken, die zorgden voor gevaarlijke situaties, weggehaald met een hoogwerker. Ook waaiden volledige bomen om.

(Advertentie)
(Advertentie)