Zorgen over krimp in bouwsector, "volgend jaar oplopend tot vijf procent"

20 aug 2020 - 13:28

De bouw gaat een moeilijke tijd tegemoet. Na zes jaar van groei, is er dit jaar voor het eerst sprake van een lichte krimp. Volgend jaar kan die krimp oplopen naar vijf procent of meer. Dat staat in een rapport van de ING-bank over de bouw. Wat zijn de oorzaken van de krimp in de bouw?

Foto: Shutterstock

De krimp heeft alles te maken met de coronacrisis die voor onzekerheid en minder nieuwe orders zorgt, zegt Marten Cornel van werkgeversorganisatie Bouwend Nederland. Maar het stikstof- en PFAS-vraagstuk speelt ook mee. Daardoor geven veel lagere overheden zoals provincies en gemeenten geen opdrachten meer voor bijvoorbeeld wegenbouw. Bovendien steekt de evenementenbranche "ook geen kwartje meer" in de bouw, omdat ze het al moeilijk genoeg hebben met overleven, zegt Cornel.

Aan het begin ligt het ook stil.

Marten Cornel

Bouwprojecten hebben doorgaans een lang voortraject wat vergunningen betreft. "Aan het begin ligt het ook stil", zegt Cornel. Hij maakt zich zorgen over de situatie. "Anders doen wij altijd veel aan lokale projecten zoals het herstel van kleinere wegen en fietspaden. Dat gebeurt nu niet, met als gevolg een onzekere toekomst. Straks moeten we mensen ontslaan die we later weer in dienst moeten nemen, als het weer beter gaat, Dat is slecht voor de continuïteit."

Bijkomend probleem is dat woningbouwverenigingen minder investeren in nieuwbouwprojecten, omdat ze een verhuurdersheffing moet afdragen aan het Rijk. Als de Haagse lobby het voor elkaar krijgt dat de corporaties die heffing niet meer hoeven te betalen, "dan hebben wij als bouw daar ook weer profijt van."

(Advertentie)
(Advertentie)