'Ooststellingwerf draait door': gemeenteraad kiest voor onafhankelijk adviseur

19 aug 2020 - 22:28

De onderbreking van 21 uur heeft een positieve uitwerking gehad op de elf partijen in de gemeenteraad van Ooststellingwerf. De partijen konden het dinsdag niet eens worden over de beste manier om de bestuurscrisis aan te pakken. Een gemeenschappelijk voorstel voor het aantrekken van een onafhankelijk adviseur met als titel 'Ooststellingwerf draait door' bood woensdagavond soelaas.

Foto: Omrop Fryslân

Oppositiepartijen kwamen met maar liefst drie plannen, zonder dat daar voldoende draagvlak voor was. Een extra overleg op woensdag veranderde de zaak. GroenLinks en VVD, WijLokaal, StellingwerfPLUS en Ter Heide maakten van de eigen voorstellen een gemeenschappelijk voorstel voor het aantrekken van een onafhankelijk adviseur, onder de titel 'Ooststellingwerf draait door'.

Unaniem steun

Het nieuwe voorstel werd meteen omarmd door de coalitiepartijen CDA, PvdA en Ooststellingwerfs Belang en zodoende werd de motie unaniem gesteund en kon de raad al na drie kwartier weer naar huis.

Fractievoorzitter Henk Vos van GroenLinks over 'Ooststellingwerf Draait Door'

Vierde wethouder?

"Het letterlijk laten doordraaien van de gemeente is altijd ons doel geweest", vertelt fractievoorzitter Henk Vos van GroenLinks. "Het voorstel is een echt compromis geworden. Het is de bedoeling dat er nu heel snel een bestuursadviseur aan de slag gaat, die binnen vier weken met een rapport en adviezen komt." Eén van de zaken die de adviseur zak onderzoeken is het aantrekken van een vierde wethouder, die het draagvlak van het minderheidscollege moet vergroten. De komst van die vierde wethouder staat echter nog niet vast. De adviseur moet eerst zijn of haar werk doen en de adviseur kan ook andere zaken voorstellen om de bestuurscultuur te verbeteren.

"Het gaat om het doorbreken van de wij/zij-cultuur in deze gemeente", zegt fractievoorzitter Henk Dongstra van Ooststellingwerfs Belang. "Dat dit vandaag is gelukt is een goeie eerste stap op weg naar een oplossing." De bestuurscrisis ontstond doordat twee raadsleden van zijn partij de fractie verlieten, waardoor het draagvlak van het college een stuk kleiner werd. "Ik ga met een goed gevoel naar huis, maar ik ben de eerste week niet bereikbaar. Officieel hebben we reces, maar ik doe al wekenlang niets anders dan overleggen."

Fractievoorzitter Dongstra van Ooststellingwerfs Belang

Blij verrast

Wethouder Fimke Hylkema van de PvdA was woensdag blij verrast over het optreden van de gemeenteraad. "Als een raad met boze hoofden tegen elkaar staat is dat niet goed voor de gemeente en de inwoners. Ik ben blij dat er een onderzoek komt. Wat daar uitkomt moeten we afwachten."

Hylkema vindt het besturen met een minderheidscollege op zichzelf geen probleem. "Wij zijn gewend om met wisselende meerderheden te werken. Iedere partij moet in de raad wat kunnen bereiken, dat geldt evengoed voor coalitiepartijen als oppositiepartijen."

Wethouder Fimke Hylkema is blij met de voortgang

(Advertentie)
(Advertentie)