Wie wil een gratis perenboom? 12.000 perenbomen komen naar Fryslân

Het initiatief Meer Bomen Nu probeert zo'n 150.000 perenbomen te redden van de versnipperaar. De bomen zouden aanvankelijk naar het buitenland, maar vanwege de coronacrisis kan dat niet meer. Daarom wil Meer Bomen Nu de bomen over heel Nederland weggeven. Mensen kunnen gratis een boom krijgen. Zo'n 12.000 perenbomen komen donderdag naar Fryslân. Ze zijn zaterdag verkrijgbaar in Leeuwarden, Heerenveen en Witmarsum.
© Shutterstock.com (Mirages.nl)
Het zijn er nogal wat, maar projectleider Tsjeard Hofstra denkt dat het wel gaat lukken. "We hebben in Utrecht proefgedraaid. Daar waren we in korte tijd al meer dan 3.000 kwijt. Dit zijn er wel wat meer, maar we doen het ook bij meerdere locaties. Bij Omrin in Heerenveen zijn ze enthousiast en de mannen en vrouwen hebben de schouders eronder gezet. Er zijn 8.000 bomen en die kunnen zaterdagochtend tussen negen en twaalf op worden gehaald. Mensen mogen maximaal 50 perenbomen meenemen. Er is een drive-through gemaakt om het coronaproof op te halen. En in Leeuwarden staan op bedrijvenpark De Zwette ook nog 4.000, die kunnen bij een fabriek aan de James Wattstraat worden opgehaald."
Het gaat om handperen, dus ze kunnen worden gegeten. "De kwekers gebruiken ze anders om productie te draaien. Nu ze niet meer naar het buitenland kunnen, moeten e worden vernietigd, óf we zetten ze met dit initiatief de grond in om er nog vruchten van te eten."

"Wat is mooier dan een peer uit eigen tuin?"

Hofstra left uit wat het initiatief Meer Bomen Nu doet en hoe ze ineens aan duizenden perenbomen zijn gekomen. "We zijn bezig om een miljoen bomen te laten groeien volgend plantseizoen. Toen kwam er een kweker bij ons die zei: ik heb wat fruitbomen en die wil ik wel doneren. Zo waren we dat met ruim 40.000 bomen dus aan het proberen. En toen kwam er nog een die zei: ik heb er nog 150.000. Wij dachten: nu staat ons wat te gebeuren. Laten we het maar gewoon doen. We delen ze uit aan iedereen die een boom wil hebben in z'n tuin. Maar het mag bijvoorbeeld ook een school zijn die er een wil hebben. Het gaat erom dat ze de grond in gaan en blijven groeien."
Belangstellenden kunnen de peren dus gratis krijgen. Er wordt enkel een donatie gevraagd, vrijwillig. "De transportkosten zijn betaald door de partijen die meehelpen. We zetten er wel een QR-code op zodat mensen een donatie kunnen doen. Het zou mooi zijn als mensen symbolisch bijvoorbeeld een euro willen doneren. Het hoeft niet veel te zijn, maar alles helpt. Wat is nu mooier dan een peer uit eigen tuin?"
Projectleider Tsjeard Hofstra