Sybrand Buma: "In alle huizen kijken of er meer dan zes mensen zijn, gaat niet"

19 aug 2020 - 12:13

Het dringende advies van het kabinet om thuis geen feestjes meer te geven en maximaal zes gasten in huis toe te laten, is heel logisch. Dat vindt burgemeester en Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter Sybrand Buma: "De meeste besmettingen zijn toch in de thuissituatie. Het logisch dat daar nu eerst naar wordt gekeken." Dat is echter lastig te controleren, omdat de politie en boa's niet achter de voordeur mogen handhaven.

Foto: Shutterstock

De vraag is nu of de situatie met boetes te handhaven is. De kern is daarom volgens Buma dat we zelf verantwoordelijkheid nemen. "We moeten de besmettingen die er nu zijn samen terugdraaien. In alle huizen kijken of er meer dan zes mensen zijn uitgenodigd, gaat niet."

Crisis niet onder controle

We moeten ons beseffen dat we te maken hebben met een crisis die nog niet onder controle is, legt Buma uit: "Kijk naar Dokkum. Dat was een bijeenkomst met helemaal niet zo veel mensen. Het waren vrienden van elkaar die dachten: we kennen elkaar, er zal niks gebeuren. Op Appelhof dachten ze: we staan buiten, het is veilig. Maar dat was het niet. Uiteindelijk moet je het zelf doen."

Het kabinet adviseert mensen ook om weer meer thuis te werken. "Waar dat kan, gebeurt dat al. Het is wel een grote opgave om dat voort te zetten. Maar als je naar het werk gaat en er ontstaan haarden, zijn we nog verder van huis."

Compliment voor horeca

De horeca kreeg op de persconferentie een compliment van het kabinet voor hun aanpak van de crisissituatie. Buma: "De horeca en recreatie houden zich voor het overgrote deel goed aan de regels. We hebben een paar keer horeca moeten sluiten, maar dat waren echt de gevallen waar het misging. Daar werd gehandhaafd, maar over het algemeen deden ondernemers dat zelf al heel goed."

Sybrand Buma, boargemaster en Feilichheidsregio Fryslân-foarsitter

(Advertentie)
(Advertentie)