Middelbare scholen weer open met volle klassen: "Het is spannend"

19 aug 2020 - 10:55

Volle lokalen, wandelgangen en kantines. De middelbare scholen zijn woensdag echt weer losgegaan. In Noord-Nederland, waar de vakantie inmiddels voorbij is, gaat het om 1 miljoen schoolkinderen. Alle leerlingen zijn weer welkom. Ze hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden, maar wel met docenten.

Alle scholen hebben nog veel meer maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo zijn er in lokalen spatschermen geplaatst, moet iedereen geregeld zijn handen wassen en een enkele school verplicht het dragen van een mondkapje. Daarnaast moeten leerlingen en medewerkers thuisblijven bij klachten.

"Het is spannend", zegt rector Niesje Mooiman van het Stedelijk Gymnasium yn Ljouwert. Op haar school zitten 450 leerlingen en werken zo'n 40 docenten. Ze hebben allemaal instructies gekregen. "Zo weten alle collega's dat wanneer een leerling de hele dag bijvoorbeeld aan het hoesten is, dat direct wordt gemeld."

Eén leerling heeft zich afgemeld vanwege een kwetsbaar gezinslid en één docent komt woensdag niet op school omdat hij in quarantaine zit. "Voor de rest hebben we tot nu toe geen afmeldingen", zegt Mooiman.

Docenten, leerlingen en ouders zijn benieuwd hoe het de komende dagen zal verlopen op de scholen. Vooral nu blijkt dat de laatste weken veel jongeren besmet zijn geraakt.

Daarom adviseert Károly Ill, lid van het Outbreak Management Team (OMT) om een meter afstand te houden tussen leerlingen. "Toen het OMT in juni het advies gaf om met ingang van het nieuwe schooljaar de scholen te openen, hadden we niet de informatie die we nu wel hebben", zegt Illy in het NOS Radio 1 Journaal.

"Inmiddels tonen internationale studies aan dat tieners en adolescenten een rol spelen in het verspreiden van het virus. De afstand is praktisch werkbaar in klassen. Zeker als leerlingen een vaste buddy krijgen voor wie die afstand niet geldt, zoals je ook in de horeca samen met een bekende aan een tafeltje mag zitten." Buiten de klassen, zoals op de gangen en in de kantine, kunnen leerlingen een mondkapje dragen, zegt Illy.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Grote zorg is vaak de slechte ventilatie in schoolgebouwen, waardoor het virus zich kan verspreiden. Daarom heeft minister Slob van Onderwijs een team opgericht dat scholen moet helpen dit op orde te krijgen. Voorzitter van dit zogenaamde Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wordt Doekle Terpstra.

Het doel is dat alle scholen hun ventilatiesystemen voor 1 oktober hebben nagekeken. Ze moeten de uitkomst van deze controle melden aan de GGD. Die geeft dan advies over vervolgstappen.

Verslaggever Auke Zeldenrust was op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden

(Advertentie)
(Advertentie)