Economie Fryslân krimpt met bijna tien procent

19 aug 2020 - 08:49

In het tweede kwartaal van 2020 is de Friese economie 8 tot 10 procent gekrompen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die woensdag verschijnen.

Ekonomy - Foto: Shutterstock.com

De hele Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2020 8,5 procent gekrompen. Fryslân wijkt dus niet erg af van het Nederlands gemiddelde. Andere Nederlandse regio's hebben veel meer economische schade opgelopen door de coronacrisis.

Een voorbeeld van zo'n regio is Haarlemmermeer waar Schiphol ligt. Deze gemeente is voor een groot deel afhankelijk van de luchtvaart en de daaraan gerelateerde dienstverlening. In het tweede kwartaal van dit jaar kromp de economie daar met 27 tot 29 procent; een bijna drie keer zo sterke krimp als in Fryslân.

Foto: Omrop Fryslân

Economische krimp ontstaat als er in een regio minder diensten verleend worden en minder geproduceerd wordt. De waarde van die diensten en producten tezamen was in Fryslân 8 tot 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Trefwoorden: 
CBS economie coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)