Acteur Theun Plantinga: "Als ik niet in het theater kan staan, zoek ik ander werk"

18 aug 2020 - 12:40

De culturele sector wordt zwaar getroffen door de coronacrisis, zo bleek maandag uit onderzoek van Omrop Fryslân. Daaruit blijkt ook dat mensen bang zijn om hun werk te verliezen en erover nadenken om werk buiten de sector te zoeken. In de cultuur werken veel mensen met veel bezieling: de gevolgen van corona komen hier hard aan. Zo ook bij acteur Theun Plantinga: "Er is geen interesse meer in theater, het mag niet meer. Het voelt alsof je identiteit uit je wordt gescheurd."

Acteur Theun Plantinga: "Als ik niet in het theater kan staan, zoek ik ander werk"

'Titus de musicial', 'Tommy de Rockopera' of kindervoorstelling 'Dit wie it waar wer'. Acteur Theun Plantinga had het druk tot corona in ons land opdook. Van de ene op de andere dag was het stil en de agenda leeg. Theater is zijn lust en zijn leven. "Ik loop nu wat verdwaald op de wereld rond. Wie ben ik?" Hij weet niet hoe het zal lopen en of hij wel aan het werk kan blijven in de cultuur.

Onderzoek

Uit het onderzoek van Omrop Fryslân blijkt dat aardig wat mensen in de culturele sector bang zijn om hun werk te verliezen: 13 procent is ervan overtuigd, 11 procent denkt waarschijnlijk zijn baan te verliezen en 31 procent misschien.

Ook zijn er al mensen op zoek naar ander werk, maar dat gaat nu nog om een kleine groep: 3 procent. Een grotere groep zal dit waarschijnlijk doen: zo'n 11 procent en een nog grotere groep denkt eraan om dit misschien te doen: 19 procent.

Ook Plantinga is huiverig voor zijn toekomst in de cultuur: "Durven mensen straks nog wel naar het theater te gaan? Theaters hebben het altijd moeilijk gehad en bijna geen vlees op hun botten. Hoe moet dat in de toekomst?" Hij heeft geen zin om een alternatieve carrière te zoeken, omdat hij zich thuis voelt in het theater. "Het doek gaat open en ik speel twee uur en ik merk meteen of het leuk was. Een timmerman wordt ook geen bakker."

Plantinga: "Ik zag op televisie dat er acteurs zijn die een ander vak leren. Wat moet ik doen, denk ik dan?" Plantinga is samen met zijn vriend een Bed & Breakfast begonnen in Rinsumageast. "Is dit dan mijn nieuwe leven? Maar ik ben acteur, regisseur: cultuurmaker!"

Acteur Theun Plantinga

(Advertentie)
(Advertentie)