Veiligheidsregio in gesprek met studentenverenigingen over introductieweek

Alle 25 Veiligheidsregio's in Nederland hadden maandagavond overleg over het toenemende aantal coronabesmettingen in Nederland. GGD Fryslân maakte maandag bekend dat er weer elf nieuwe besmettingen bij zijn gekomen in onze provincie. Het overleg ging voornamelijk over coronabrandhaarden Amsterdam en Rotterdam, maar ook over de Friese hotspots Dokkum en Terschelling.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Omdat er zo veel besmettingen zijn in Amsterdam en Rotterdam is bronnen- en contactonderzoek bijna niet meer te doen, vertelt Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter Sybrand Buma. "Dat is een hele andere schaal." Hoewel de uitbraken in Dokkum en op Terschelling meevallen op het landelijke aantal, heeft Buma de twee situaties wel benoemd tijdens het overleg. "Dokkum is dan veel kleiner dan Amsterdam, maar op zo'n schaal heeft het natuurlijk veel impact op de regio. Terschelling is een eiland: het is geïsoleerd en alleen met de boot bereikbaar. Daarom is dat ook een heel ander verhaal."
Volgens Buma is het belangrijk dat er per regio wordt gekeken naar de situatie daar en naar welke maatregelen er specifiek nodig zijn. "Je moet niet heel Nederland platleggen als het om een kleine regio gaat. Maar het is belangrijk dat we in Nederland beseffen dat het virus bezig is met een opmars en dat we die samen moeten stuiten."

Besmettingen in huiselijke kring

Volgens Buma zijn de besmettingen nu op plekken waar ze eerst niet plaatsvonden. "Zoals vriendengroepen, familiefeestjes en thuis, in plaats van de horeca. Die doet nu heel erg zorgvuldig z'n werk." Het is lastig om daar een aanpak voor te vinden, omdat er niet bij mensen thuis kan worden gehandhaafd. "Je kunt niet zomaar huizen binnenvallen. Er is eigenlijk niet tegenop te handhaven. Maar ik roep mensen wel op om het aantal mensen thuis beperkt te houden."
© Kappers Media
Dinsdagavond om 19.00 uur is er weer een persconferentie met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Daarbij worden waarschijnlijk de maatregelen voor studentenverenigingen bekendgemaakt. "Vorige week heeft een meerderheid in de Tweede Kamer gezegd dat studentenverenigingen net zo moeten worden behandeld als studentensportverenigingen en universiteiten en hogescholen zelf." Dat betekent dat studiestartweken niet volledig worden geschrapt, maar dat er wel een beperkte vorm mogelijk is. "Niet het feit dat het een studentenvereniging is, is bepalend voor besmettingsgevaar, maar hoe je het inricht", legt Buma uit.

Zelfde lijn aanhouden

Veiligheidsregio Fryslân gaat daarom in overleg met de studentenverenigingen in Fryslân en wil kijken of ze hen een beperkte introductie kunnen toestaan. "Dus zonder alcohol en op tijd stoppen. In eerste instantie mochten ze niets, maar dat is veel strenger dan bijvoorbeeld de horeca, waar je op afstand bij elkaar mag komen." Als de introducties op dezelfde manier worden georganiseerd als de horeca zou het besmettingsgevaar niet groter moeten zijn. "Laten we voor iedereen dezelfde regels houden. Zo kunnen studenten elkaar wel leren kennen." Daarnaast is de Veiligheidsregio bang dat als ze het niet toestaan, studenten thuis feestjes organiseren, waar niet te handhaven is. "Ik denk dat dit verstandig is."
Burgemeester en Veiligheidsregio Fryslân-voorzitter Sybrand Buma