GroenLinks Ooststellingwerf: "We hebben hulp nodig om uit politieke crisis te komen"

17 aug 2020 - 12:08

Als het aan GroenLinks in Ooststellingwerf ligt, komt er externe hulp om uit de gemeentelijke politieke crisis te komen. Dinsdagavond bespreekt de raad de gevolgen van het uiteenvallen van collegepartij Ooststellingwerfs Belang. De collegepartijen hebben in de raad nog 8 van de 21 zitten over.

De riedseal fan Eaststellingwerf - Foto: Lourens Looijenga

Als het aan de overige collegepartijen Ooststellingwerfs Belang, CDA en PvdA ligt, kunnen ze de rit wel uitzitten. De vraag is of de raad het daarmee eens is. GroenLinks wil in ieder geval een extern politiek adviseur aanstellen, zegt fractievoorzitter Henk Vos. "Die gaat onderzoeken hoe we als gemeentebestuur verder kunnen met meer vertrouwen in, en samenwerking mét elkaar."

Vos wil dat zo'n adviseur onder andere kijkt naar de mogelijkheden van een zakencollege of een wethouder van één van de oppositiepartijen. Tot het onderzoek klaar is, moet het college blijven zitten.

De adivseur praat, als het aan GrienLinks ligt, met alle partijen en moet streven naar een zo groot mogelijke consensus, zodat het bestuur van Ooststellingwerf deze raadsperiode op een goede manier kan voortzetten. De collegepartijen denken dat dit wel kan, omdat de gehele raad samen een raadsprogramma hebben opgesteld voor vier jaar. Vos wil dat dit programma ook wordt bekeken, "omdat er op diverse punten te weinig progressie is".

(Advertentie)
(Advertentie)