Friese scholen beginnen vol goede moed aan het nieuwe schooljaar

17 aug 2020 - 10:36

De zomervakantie in Noord-Nederland zit er op en dus mogen alle schoolkinderen maandag voor het eerst weer naar school. In heel Fryslân openden scholen hun deuren maandagochtend weer. Voor middelbare scholen was het maar liefst vijf maanden geleden dat de leerlingen voor het laatst in het schoolgebouw waren. Het coronavirus zorgde er voor dat de deuren in maart dicht moesten.

skoallen wer los

Eestroom in Leeuwarden

Een van de scholen die maandag de deuren weer opende, is basisschool Eestroom in Leeuwarden. Juf Suzanne van den Beukel staat voor groep 3 en 4 en heeft er weer zin in. Net als voor de zomervakantie moeten er heel wat maatregelen worden genomen om coronabesmetting te voorkomen. "Kinderen moeten iedere keer de handen wassen", fertelt Van den Beukel. "Leerlingen vonden dat in het begin vreemd, maar na een paar weken slijt dat er wel in. De kinderen zijn dat inmiddels wel gewend."

Kalm aan opstarten

Veel staat er maandag nog niet op het programma, weet de juf. "We starten vandaag met korte kleine lesjes, zodat vooral groep 3 even kan wennen. En groep 4 start met werken met de tablet, dus dat is ook nieuw. Dat vind ik zelf ook best spannend, maar ik vind het fijn om alle kinderen weer te zien." Ook de kinderen hebben er zin in. Ze zijn vrolijk verkleed op de eerste schooldag.

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de Eestroom

Basisschool De Legeaën

Een bijzondere dag is het ook voor de leerlingen van basisschool De Legeaën in Sijbrandaburen. De kinderen gaan niet alleen na zes weken vakantie weer naar school, ze zitten vanaf maandag ook nog eens in een nieuw gebouw. Dat gebouw maakt deel uit van een IKC, een integraal kindcentrum. Dat betekent dat ook andere diensten, zoals de kinderopvang in dat gebouw zitten.

Groene mienskipsschool

Kinderen, meesters en juffen hebben in aanloop naar de nieuwe school meegedacht over het ontwerp voor de nieuwe school. Zo is er bijvoorbeeld een theater op het schoolplein. "We willen een mienskipsskoalle zijn voor de omgeving, waar iedereen terecht kan", vertelt Piet Massolt, directeur van de nieuwe school. "De hele regio kan gebruik maken van dit theater." Bovendien is het schoolplein heel groen. "We krijgen een pannakooi van wilgentenen", geeft Massolt als voorbeeld.

Geen internet

Waar de kinderen de afgelopen week nog heerlijk vakantie hadden, staken alle meesters en juffen de handen al flink uit de mouwen. "We hebben de laatste week hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen voor de eerste schooldag", vertelt de directeur. "Alles is klaar. We hebben alleen de pech dat we de eerste drie weken geen internetverbinding hebben. Bijzonder voor een digitale school. Maar ook daar hebben we iets op verzonnen", lacht hij.

Alle kinderen kunnen maandag het nieuwe schoolgebouw bekijken. Vaders en moeders mogen niet naar binnen vanwege coronagevaar. Ze mogen door het raam kijken hoe het is geworden.

Foto: De Legeaën

Directeur Piet Massolt

(Advertentie)
(Advertentie)