"Eén besmetting en 1.000 leerlingen zitten weer thuis"

16 aug 2020 - 21:05

"Het is je grootste angst. Dat de telefoon gaat en een vader of moeder aan de lijn hangt met de mededeling dat zoon of dochter positief getest is. En wat doe je dan?" Middelbare scholen worstelen met hoe ze moeten omgaan met een coronabesmetting op school. Een vraaggesprek met Raymond in het Veld, conrector van het Leeuwarder Lyceum. Een van de grootste scholen van Fryslân.

Lyceum Ljouwert

Zijn jullie klaar voor de start van het nieuwe schooljaar?

"Ja, we zijn er klaar voor. Althans, voor zover we er klaar voor kunnen zijn. We hebben dit natuurlijk nog nooit eerder meegemaakt. Hoe ga je om met meer dan duizend leerlingen die allemaal tegelijk in hetzelfde gebouw omlopen? Hoe zorg je dat ze voldoende afstand houden? Je doet wat je kunt, maar hoe sommige dingen lopen en hoe het beter kan dat kunnen we eigenlijk pas volgende week goed bekijken."

De coronamaatregelen aan het begin van de school - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Wat zijn de maatregelen die jullie hebben genomen?

"We hebben het geluk dat we in een oud gebouw zitten met ook nog een oud ventilatie systeem. Dat zorgt er voor dat er constant nieuwe frisse lucht binnen komt. Om voor extra ventilatie te zorgen hebben we bovendien dat de ramen tijdens de lessen in kiepstand open blijven. Ook als het buiten een stuk frisser is."

"Daarnaast zetten we een grote tent neer naast de kantine. Daardoor kunnen de leerlingen in de pauzes nog verder verspreid worden. En in de gangen hebben we nog altijd looproutes zodat leerlingen zo ver mogelijk bij elkaar vandaan kunnen blijven."

Bordjes geven een looproute aan - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Krijgen jullie goede richtlijnen van de instanties?

"Ik heb wel het idee dat iedereen van goede wil is en echt zijn best doet. Maar er zijn sommige maatregelen die gewoon echt niet haalbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld de richtlijn dat elke leerling bij binnenkomst van het klaslokaal 20 seconden lang zijn handen zou moeten wassen. Als je een klas hebt met 30 leerlingen ben je dus al 10 minuten van de les kwijt met alleen maar het handen wassen."

Hoe gaan jullie om met leerlingen die op vakantie zijn geweest naar een gebied met veel besmettingen?

"De richtlijn is duidelijk. Die kinderen moeten net als de rest van het gezin twee weken in quarantaine. Maar het vervelende is, dat wij niet kunnen nagaan of dat ook echt gebeurt. Maar voor de kinderen die het betreft is er nu wel een goed systeem van thuisonderwijs, dus ze hoeven in principe niks te missen."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Wat doen jullie als er wel een besmetting binnen komt?

"We hopen daar nog over gesprek te kunnen met de GGD, maar in elk geval betekent het dat de hele klas naar huis wordt gestuurd. Maar omdat we niet precies weten wie er allemaal met wie in contact komt op school, sluit ik niet uit dat we het veel breder moeten oppakken. Het zou in het uiterste geval kunnen betekenen dat de hele school dicht moet en er ruim duizend leerlingen weer thuis komen te zitten."

(Advertentie)
(Advertentie)