Aantal positieve coronatests in Fryslân is de afgelopen week verdriedubbeld

14 aug 2020 - 14:37

Het aantal Friezen dat deze week positief is getest op het coronavirus is deze week meer dan verdriedubbeld. Sinds vorige week vrijdag werden 59 besmettingen vastgesteld, terwijl dat er vorige week nog 17 waren.

De testlocatie van de GGD Fryslân in Drachten - Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Het aantal besmettingen op Terschelling is niet meegerekend omdat de jongeren die daar positief testten niet uit Fryslân komen.

Dat de cijfers zo snel oplopen is zorgwekkend, zegt Marcel de Jong van GGD Fryslân. "Had je twee weken geleden tegen mij gezegd: 'jullie hebben nu vijf en over twee weken twaalf keer zoveel', dan had ik gezegd: 'hoe kom je erbij?' Dat hadden we niet zo ingeschat."

Deze week kwamen er geen nieuwe ziekenhuisopnames bij, ook werd er geen sterfgeval vastgesteld. "Dat past bij het beeld dat we op dit moment vooral jongeren testen. Die hebben niet zoveel klachten, maar we weten allemaal, die kunnen het wel verspreiden", zegt De Jong.

Opnieuw meer tests afgenomen

Het aantal tests dat afgenomen is liep opnieuw op. Deze week werden 2865 mensen getest door GGD Fryslân, vorige week waren dat nog 2152.

De meeste besmettingen in Fryslân werden vastgesteld in gemeenten Noardeast-Fryslân en Leeuwarden.

Opletten blijven na negatieve test

De Jong roept negatief geteste jongeren op om, als ze later toch nog krijgen, weer een test te doen. "Ook al test je vandaag negatief, dat wil niet zeggen dat als je volgende week klachten krijgt nog negatief bent. Dus als je volgende week, of de week erna, nog klachten krijgt, laat je alsjeblieft testen."

Marcel de Jong van GGD Fryslân

(Advertentie)
(Advertentie)