Nederlandse economie krimpt dramatisch: "Maar het wordt geen crisis als in de jaren dertig"

14 aug 2020 - 13:52

Er staat ons voorlopig niet een nieuwe crisis als in de jaren dertig van de vorige eeuw te wachten. Dat zegt André Kamstra van Vermogensbeheer Friesland uit Joure als reactie op de dramatische krimpcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend heeft gemaakt over het tweede kwartaal van dit jaar. Daaruit blijkt dat de economie in het tweede kwartaal met maar liefst 8,5% is gekrompen in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar. Zelfs in de crisis van de jaren dertig kromp de economie nooit met zulke grote cijfers. Ook het aantal banen loopt flink terug.

Ekonomy - Foto: Shutterstock.com

Toch is deze tijd niet met de jaren dertig te vergelijke, zegt Kamstra. Toen werd er geld uit de mark gehaald, bezuinigd, en nu wordt er geld in de economie gepompt. "We hebben wel geleerd van de jaren dertig", zegt Kamstra.

Dat betekent niet dat er geen klappen vallen. "Mensen gaan niet naar de film of naar evenementen. Ze recreëren minder en er wordt minder vervoerd om maar een paar zaken te noemen. Dat geeft een verstoring van de arbeidsmarkt." Sommige banen komen ook niet terug.

Verschuiving

Volgens Kamstra hebben we te maken met een verschuiving van werk. Op de ene plaats verdwijnen banen en op een andere plaats is heel veel werk, bijvoorbeeld in de tech-sector en de gezondheidszorg. Daarvoor moeten mensen wel eerst een ander vak leren. Dat kan wel, maar kost tijd. "Tot die tijd is het vooral te hopen dat er een vaccin komt." Kamstra kijkt in Fryslân vooral met zorg naar de komende winter, wanneer de recreatie voor het grootste deel stilligt en bedrijven niet veel orders krijgen. "Het is te hopen dat er een Elfstedentocht komt. Dat zou alles kunnen redden", zegt Kamstra met een knipoog.

(Advertentie)
(Advertentie)