Dermatoloog van het MCL waarschuwt: "Gebruik zonnebrandcrème"

11 aug 2020 - 20:51

Het mooie weer geef veel mensen het ultieme zomergevoel, maar het brengt ook gevaren met zich mee. In het afgelopen jaar kregen 70.000 mensen te krijgen met huidkanker, daarmee is het de snelstgroeiende vorm van kanker in Nederland. Volgens dermatoloog Joline Zuidema van het MCL is het daarom heel belangrijk om je te beschermen tegen de zon.

Foto: ANP

Insmeren is daarbij een belangrijke factor. "Het liefst met minstens factor 30. Het lastige voor veel mensen daaraan is dat het maar een aantal uur goed werkt. Daarna zal je het moeten herhalen. Het dragen van beschermende kleding is in die zin veel veiliger, omdat dat de hele dag hetzelfde is", zegt Zuidema.

Verandering

Volgens Zuidema is de bewustwording bij mensen over het gevaar van de zon wel groter dan vroeger. "Wat ook goed is natuurlijk. Als je dat vergelijkt met tien of twintig jaar geleden, dan zie je wel dat mensen er wat meer mee bezig zijn. Dat ze zich beter proberen te beschermen en zich ook bewuster zijn van de risico's. Maar ik denk wel dat dat nog steeds een heel stuk beter kan", zegt Zuidema.

Zuidema heeft wel een idee hoe het kan dat nog niet alle mensen zich goed beschermen tegen de zon. "Je ziet vaak dat het zich bij mensen die op jonge leeftijd vaak verbrand zijn of veel in de zon geweest zijn zonder adequate bescherming pas veel later openbaart, na hun vijftigste bijvoorbeeld. Dat maakt ook dat voor veel mensen de directe relatie niet gelegd wordt, en dat het een beetje een ver-van-hun-bedshow wordt. Waardoor de noodzaak voor mensen om zich goed te beschermen soms wat minder groot is", denkt Zuidema.

Goedkopere of duurdere crème

Maar wat moeten we nu eigenlijk kopen om optimaal beschermd te zijn tegen de zon, goedkope of dure crème? Volgens Zuidema maakt dat niet uit: "Nee, in principe niet. De factor die erop staat zou er ook in moeten zitten. Het maakt niet uit van welk merk je dat koopt. Er zitten alleen vaak andere toevoegingen in, een ander parfum of conserveermiddel. Dat maakt zo'n product dan duurder of goedkoper, maar de factor die er op het product staat zou er gewoon in moeten zitten."

Dermatoloog Joline Zuidema van het MCL

Trefwoorden: 
MCL zon dermatoloog dermatolooch
(Advertentie)
(Advertentie)