Deel van de leraren niet gerust op start nieuwe schooljaar: "Is het wel veilig?"

11 aug 2020 - 18:53

Nog een kleine week, dan gaan de scholen in Noord-Nederland weer open. En leraren zijn er niet gerust op. "Er zijn leden die contact opnemen", zegt Marja de Vree van onderwijsvakbond AOb. "Is de school goed geventileerd? Hoe zit het met de anderhalve meter?"

Bogerman College - Foto: ORF

Leerlingen in het voortgezet onderwijs hoeven zich niet meer te houden aan de anderhalve meter in het klaslokaal. "Dat, en de berichtgeving over aerosolen, ventilatie en de vele nieuwe besmettingen. Het baart allemaal zorgen. Veel leraren vragen zich af: is het wel veilig?" Deskundigen hebben gezegd dat goede ventilatie van groot belang is om het coronavirus tegen te houden.

Er is nog veel onzeker. "Veel scholen hebben geen goed ventilatiesysteem en zullen het moeten doen met ramen en deuren. Het ingewikkelde is dat er zoveel verhalen rondgaan van deskundigen. De een zegt A, de ander zegt B. We hebben afgesproken dat de RIVM-maatregelen richtinggevend zijn."

Misschien toch kijken naar mondkapjes

Dat geldt ook voor wat het RIVM zegt over mondkapjes. "Het RIVM zegt dat die niet nodig zijn. We hebben wel tegen onze leden gezegd dat ze bij twijfel in gesprek moeten gaan met de Medezeggenschapsraad. En je ziet dat de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam mondkapjes verplichten in drukke gebieden. Misschien is dat ook voor de scholen raadzaam."

Die onzekerheid en onduidelijkheid helpt niet mee. "Dat zag je in maart wel", zegt De Bree. "Eerst was heel lang het verhaal dat het niet nodig was om de scholen te sluiten, maar uiteindelijk gingen ze toch dicht."

Onderwijs is meer dan leerlingen van achter een scherm informatie geven.

Marja de Bree van onderwijsvakbond AOb

Een ding is zeker, als het veilig kan, staan de meeste leraren het liefst voor de klas. "Dat is beter dan digitaal onderwijs geven. Onderwijs is meer dan leerlingen van achter een scherm informatie geven. We hebben ook een brief aan de Tweede Kamer geschreven om aandacht te vragen voor het ventileren op scholen en de anderhalve meter. We hopen dat de politiek de urgentie van deze situatie serieus neemt."

Marja de Bree van de onderwijsbond AOB

(Advertentie)
(Advertentie)