40 nieuwe gevallen van coronavirus in Fryslân vastgesteld in een week

11 aug 2020 - 17:47

Het coronavirus is deze week in Fryslân vastgesteld bij 40 mensen. 23 daarvan waren betrokken bij het cluster in Dokkum en 17 zijn op een andere locatie besmet geraakt. De GGD roept mensen nu op om niet te wachten met een test, als ze klachten hebben, maar direct te bellen.

Foto: Shutterstock

"We zaten sinds 1 juni altijd onder de 10", zegt Marcel de Jong van de Veiligheidsregio Fryslân. "Als je dat vergelijkt, is dat heel erg opgelopen. Het hoge aantal was eerst te verklaren door het cluster in Dokkum, maar we zien nu ook dat er op andere locaties gevallen zijn. Voordat je het weet, heb je iedere week zo'n verdubbeling."

Niet wachten

Waar de GGD zich zorgen over maakt, is dat mensen met klachten gemiddeld bijna vier dagen wachten voordat ze zich laten testen. "In die vier dagen kun je voor heel wat ellende zorgen. Dat kan heel erg zijn, kijk maar naar Proefverlof. Daar wil je niet verantwoordelijk voor zijn. En dat zijn nog vooral jonge mensen, maar je kunt ook oudere en kwetsbare mensen besmetten."

Denk nuchter na. Liever een test te veel dan door blijven lopen met klachten.

Marcel de Jong van de Veiligheidsregio Fryslân

Er zijn ook geluiden van mensen die zich willen laten testen, maar dat niet mogen. "Dat vinden wij ook jammer", zegt De Jong. "Je belt niet voor niets naar zo'n nummer. Er is ook genoeg capaciteit om te testen. We testen nu vooral 's ochtends, want dan is het minder warm. Maar als het nodig is, kan dat testen ook op andere momenten. Wij zeggen: neem het zekere voor het onzekere. Denk nuchter na. Liever een test te veel dan door blijven lopen met klachten."

Trefwoorden: 
GGD Fryslân coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)