Lezingen getuigen en verdachten mishandeling Vrouwenparochie ver uiteen

11 aug 2020 - 12:43

Er zit veel ruimte tussen de verklaringen van getuigen en de beleving van de drie verdachten in de zaak over de mishandeling in Vrouwenparochie, die dinsdag in de rechtbank wordt behandeld. Bij de mishandeling op 28 mei 2018 raakten twee jongens, een tweeling, zwaar gewond.

Rechtbank Noord-Nederland (RNN) in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Het incident speelde zich af in een feesttent op het festival Frou Rock. De tweeling heeft geen idee waarom ze klappen kregen. "De oudste verdachte, een man uit Stiens, verklaart dat hij dacht dat de tweeling schuldig was aan de mishandeling van zijn broertje, een poos daarvoor", zegt verslaggever Onno Falkena, die de zaak volgt. "Hij zag de tweeling, is toen op een van de mannen afgestapt, werd direct boos en begon al snel met slaan."

'Poging tot beroven van leven'

Daarna kwamen ook twee vrienden van de verdachte uit Stiens erbij. "Dat is uitgelopen op een redelijk 'ernstige mishandeling', zoals het voor de rechtbank wordt gepresenteerd. De drie verdachten wordt ook verweten dat ze hebben geprobeerd om de twee slachtoffers van het leven te beroven."

Als je meedoet aan een vechtpartij, dan wil je die winnen.

Een van de verdachten, die het heeft over een vechtpartij in plaats van een mishandeling

De verdachten hebben het echter niet over een mishandeling, maar over een vechtpartij, waarbij er dus twee partijen waren. "En als je meedoet aan een vechtpartij, dan wil je die winnen", zegt een van de verdachten. Een van hen zegt dat hij meer klappen heeft uitgedeeld dan ontvangen en een ander erkent dat hij hard heeft geslagen. Twee van de drie verdachten hebben een strafblad. Sinds de mishandeling in 2018 gaan ze niet meer naar tentfeesten. Ze hebben spijt van wat er is gebeurd, maar dat heeft ook te maken met de negatieve gevolgen van de zaak voor de mannen zelf.

Getuigen bang voor leven slachtoffer

Er zijn dinsdag ook veel getuigenverklaringen afgelegd in de rechtbank. Een van die getuigen zei dat het niet zomaar een vechtpartij was. Een van de slachtoffers is met z'n hoofd op een bar geslagen. Sommige getuigen waren bang dat een van de slachtoffers het niet zou overleven.

Jelle en Wander Haan - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

"De rechter heeft geprobeerd om uit te zoeken wie dat slachtoffer met z'n hoofd op de bar sloeg", zegt Falkena. "De tweede verdachte zegt dat hij het niet was. En alle verdachten ontkennen dat ze een van de slachtoffers hebben geschopt."

Veel belangstelling

Er is veel belangstelling voor de zaak. Tientallen mensen stonden dinsdagochtend voor de rechtbank om de zaak te volgen. Vanwege de coronaregels mag er maar een beperkt aantal mensen in de zaal. "De rechtbank wist van tevoren niet dat er zoveel belangstelling was", zegt Falkena. "Anders hadden ze gezorgd voor een grotere zaal of een livestream."

Sommige belangstellenden wisten wel dat de rechtbank vanwege corona dicht is voor publiek, maar kwamen toch naar Leeuwarden om de tweeling en familie een hart onder de riem te steken.

(Advertentie)
(Advertentie)