Boete voor zwemmen bij zandzuiger in de plas bij Schuilenburg

11 aug 2020 - 18:27

Mensen die in de plas bij Schuilenburg in de buurt van de zandzuiger zwemmen, kunnen een boete krijgen. Het is verboden om daar te zwemmen omdat het heel gevaarlijk is. Volgens de politie van Noardeast-Fryslân is de tijd van waarschuwen voorbij. De bekeuring kan oplopen tot 225 euro.

Skûlenboarch

Uit de plas wordt weer zand gewonnen. Door die winning kan onder water een 'tornado' ontstaan en dat is gevaarlijk. Daarnaast komt er heel koud water naar boven bij het zandwinnen. "Dat is tussen de 7 en 8 graden. "Als je daar inkomt, dan verkramp je en kun je niets meer. Je raakt in paniek en schrikt, en dan zink je onder water", zegt Ruurd Huitema van het zandwinningsbedrijf.

De sânwinning by Skûlenboarch - Foto: net bekend

De politie krijgt meldingen dat mensen over de hekken klimmen en bij de zandzuiger zwemmen. "Alleen al zaterdag heb ik zes mensen uit het water gehaald", zegt Henriëtte Talstra van de politie. "Wat mij opvalt is dat veel mensen tegen mij zeggen dat ze het niet weten. Zoals jij dat uitlegt, dat de bodem gevaarlijk is, dat weten wij niet. Vandar dat wij daar wat mee willen doen", zegt Talstra. De politie probeert de mensen op sociale media te attenderen op de gevaren.

(Advertentie)
(Advertentie)