Café De Halve Maan opent de deuren weer na coronasluiting: "De schrik zit er goed in"

10 aug 2020 - 12:34

Het is de nachtmerrie van iedere horeca-ondernemer in coronatijd: een sluiting omdat één van je medewerkers het coronavirus heeft. Het overkwam Theo Kingma, eigenaar van grandcafé De Halve Maan in Dokkum. De zaak moest dicht omdat twee medewerkers positief waren getest op het coronavirus. Het slechte nieuws kwam bovenop alle andere negatieve berichten en maatregelen de afgelopen maanden. Kingma: "We moeten 2020 maar snel vergeten."

Kafee De Halve Maan iepenet de doarren wer nei coronasluting: "De skrik sit der goed yn"

Maandag opende het café haar deuren weer en de eerste gasten zaten maandagmiddag al weer op het terras. Toch zit de schrik er nog flink in bij eigenaar Theo Kingma. "We waren bang dat ook de rest van het personeel besmet was geraakt. Gelukkig waren de klachten heel licht en bleef het bij twee besmettingen. In overleg met de GGD hebben we toch besloten om driekwart van het personeel in quarantaine te zetten."

Diverse annuleringen

Waar de besmetting onder de medewerkers vandaan is gekomen, valt lastig te zeggen. Wel is bekend dat één van beide medewerkers op het feestje was geweest waar meerdere mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Toen bekend werd dat zijn medewerker het coronavirus had, heeft Kingma meteen maatregelen genomen. Het café ging per direct dicht. Ook andere horecacollega's in Dokkum merkten dat het nieuws zich als een brandend vuurtje verspreidde in de stad. "Er zijn diverse annuleringen geweest nadat het virus de kop opstak in Dokkum, hoor ik van collega's. Ook in mijn eigen zaken kon ik merken dat het een stuk rustiger was dan hiervoor. De schrik zit er goed in."

Open en eerlijk

Gasten die nu bij De Halve Maan komen, lopen absoluut geen gevaar, benadrukt Kingma. "We zijn allemaal gezond." Hij is blij dat mensen z'n zaak nog weten te vinden. "We zijn vanaf het begin heel eerlijk geweest. Ik hoop dat dit zich uitbetaald omdat mensen dat waarderen. Het geeft een goed gevoel dat gasten toch weer bij ons komen op het terras. Dat geeft ons moed."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Meer besmettingen

Er is in Dokkum wel boosheid over het verhaal dat een van de deelnemers aan het feestje al wist dat hij besmet was. Meerdere mensen op straat reageren hier boos op en snappen er niets van.

Pieter Braaksma, voorzitter van de ondernemersvereniging in Dokkum, denkt dat er nog wel meer besmettingen gevonden zullen worden, al hoopt hij van niet. Braaksma roept ook iedereen op om mee te doen aan een contactonderzoek als ze daar voor benaderd worden. Hij hoopt dat de uitbraak op die manier onder controle gebracht kan worden.

Veiligheidsregio

Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio is natuurlijk niet blij met het verhaal over de persoon die al wist dat hij besmet was. "Het is volledig onverantwoordelijk. Je ziet wat er van komt. We zien in het hele land die ontwikkeling wel, dat een aantal mensen dat doet. We roepen op dat niet te doen."

De Veiligheidsregio kan er echter niets aan doen. "Dan moet er sprake zijn van een quarantaineplicht en die is er op dit moment niet. Bij een hele ernstige ziekte kan onze voorzitter daar een aanwijzing toe geven. Het is een politieke keus of er een plicht moet komen, en dan kunnen wij het pas handhaven."

Wim Kleinhuis van Veiligheidsregio Fryslân

Trefwoorden: 
Dokkum horeca coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)