Expositie in Museum Heerenveen toont het wrede leven in een Jappenkamp

Verkrachting, marteling en geestelijke mishandeling. Het wrede leven in een Jappenkamp is vanaf nu te zien in Museum Heerenveen. Daar hangen vijftien schilderijen waarop te zien is wat Netty Bottinga uit Heerenveen allemaal heeft meegemaakt in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. Bottinga werd geregeld gemarteld, maar overleefde de oorlog. Ze stierf in 1991 in Heerenveen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Netty Bottinga-Rumondor vertelde haar zoon Cor Rumondor zo af en toe over wat haar was overkomen in de vrouwengevangenis Boeloe in Semarang. Cor was onder de indruk van de verhalen en heeft ze verbeeld in schilderijen. "Die maken veel indruk", zegt Bert Kuiper, die goed bevriend is met de kunstenaar. Kuiper is vier jaar lang bezig geweest met de tentoonstelling.
Bert Kuiper © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Omdat het voor de familie te emotioneel is, vertelt Kuiper wat er op de schilderijen te zien is. "Netty werd op sommige dagen meerdere keren verkracht door Japanse soldaten. Ook werden er sigaretten op haar lichaam uitgedrukt. Die littekens heeft Netty haar hele leven met zich mee gedragen", vertelt Kuiper. "Wat haar altijd overeind heeft gehouden en heeft gered, zijn een gedicht van haar vader en de vijf zakdoekjes die ze bij zich had en die symbool stonden voor haar vijf kinderen. Die werden na haar dood gevonden onder haar kussen."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bert Kuiper vertelt over het leven van Netty Bottinga
De expositie maakt deel uit van de tentoonstelling over 75 jaar bevrijding van Heerenveen en is te zien tot 27 septembe 2020. De opening was zaterdag. Kunstenaar Cor Rumondor kon er vanwege zijn gezondheid niet bij aanwezig zijn.