Rienk Rozema (27): het leven oppakken na een dwarslaesie

09 aug 2020 - 15:45

Rienk Rozema uit De Falom (27) zit sinds 2016 in een rolstoel. Hij was betrokken bij een auto-ongeluk en liep een dwarslaesie op. Na de eerste klap pakte hij zijn leven weer volop op: revalideren en kijken wat wél kan. Hij begon een blog en zette zich in voor World Servants, een organisatie die jongeren de wereld in stuurt om te helpen bij ontwikkelingsprojecten.

Foto: Rienk Rozema

Rozema liep een hoge dwarslaesie op bij een ongeluk op 31 maart 2016. Hij week uit voor een eend en werd wakker op de achterbank van z'n auto. Hij wist direct dat hij in een rolstoel zij belanden. De periode daarna was nog niet eens zo vreselijk, vertelt hij. "In het ziekenhuis was ik nog wel vrolijk, behalve de nachten." Toen kwam af en toe de angst.

Nachtmerries

Het besef dat hij niet kon lopen, zorgde voor nachtmerries en angst dat hij geen help kon krijgen als het nodig was. "Dan dacht ik: waar zijn de zusters? Dan lag ik daar en ik kon niets. Dat was wel heftig."

Daarna ging Rozema naar het revalidatiecentrum. Dat was zwaar, de confrontatie met alle mensen daar die in een rolstoel zaten. Toch ging hij de strijd met zichzelf aan. Nu, vier jaar later, zegt hij dat het vooral ook was om zichzelf te bewijzen naar de buitenwereld. Daarmee gaf hij zichzelf niet veel ruimte om alles te verwerken.

Als je gewoon doorgaat en denkt dat het nooit even rustiger moet, dan kom je jezelf uiteindelijk tegen.

Rienk Rozema

Die klap kwam veel later. "Als je gewoon doorgaat en denkt dat het nooit even rustiger moet, dan kom je jezelf uiteindelijk tegen. Toen dacht ik: nu is het definitief. Dan word je verdrietig en denk je dat het leven voorbij is."

Rienk Rozema in Buro de Vries

Maar hij pakte het leven vol overtuiging op. World Servants kwam op z'n pad. De Friese organisatie zet zich met ontwikkelingsprojecten in voor mensen in armen landen. Rozema zette er een project op voor mensen met een lichamelijke beperking en dat was een succes. Hij ging zelf naar Bolivia om te kijken wat de mogelijkheden waren. In 2018 is er toen een groep mensen met een lichamelijke beperking naartoe gegaan om te helpen. Inmiddels zijn er meerdere landen die ontwikkelingshulp krijgen van deze groep

In 2017 werd Rozema tweede bij een verkiezing van de meest inspirerende Nederlander met een beperking. "Hij wil laten zien dat jongeren met een beperking tot veel in staat zijn", stond er in het juryrapport. Rozema is trots op die mooie woorden.

De toekomst

Momenteel zoekt Rozema nieuwe ambities. De burn-out heeft nog z'n invloed. Er zijn soms slechte dagen dat niets lukt en dat er verdriet is over zijn situatie. "Maar ik ben bezig om mezelf meer te uiten en ik wil meer voor mezelf opkomen."

Andere mensen weten soms niet hoe ze om moeten gaan met iemand in een rolstoel. "Niet iedereen heeft iemand in de omgeving met een lichamelijke beperking", vertelt Rozema. "Dan merk je gewoon dat ze domme vragen stellen. Ik heb zelfs van anderen gehoord dat ze aan de kant werden geschoven in de supermarkt, net als een winkelkarretje. Meestal slik ik dat gewoon, maar dat wil ik niet meer. Want ik alles maar slik, dan verandert er ook niets."

Rozema wil dus meer begrip: "Voor m'n ongeluk kwam ik zelf ook wel eens iemand tegen met een beperking. Toen wist ik zelf ook niet zo goed wat je moet doen."

Rienk Rozema - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Boos over het feit dat dit hem is overkomen, is Rozema niet. Dat het lijf niet meer doet wat hij wil, maakt hem soms verdrietig, maar over het algemeen is hij dat niet. "Doordat ik het ongeluk heb gehad, zijn er ook mooie dingen op m'n pad gekomen. Ik ben een mooier persoon geworden."

De ambities liggen nu vooral op het persoonlijke vlak. Hij wil graag samenwonen met z'n vrienden. "Dat is ook weer een hele stap. En ik wil ook graag kinderen." Volgens Rozema zijn die mogelijkheden er wel. Werken aan een goede toekomst, dat is de grootste ambitie voor Rozema. "Het mooiste moet nog komen."

Rienk Rozema is te volgen op Instagram en Facebook.

(Advertentie)
(Advertentie)