Horeca Lemmer moet gasten registreren: "Wij worden een beetje politie-agent"

07 aug 2020 - 16:10

Het kabinet scherpt de coronaregels voor de horeca aan. Vanaf maandag moeten gasten zich laten registreren. Talloze horecazaken in Lemmer zijn dan ook druk bezig om gastenlijsten te maken. Er is nog veel onduidelijk voor hen. "Iedere keer als er weer een persconferentie is, begin je je als horecaman al te knijpen," zegt Auke van der Heide van De Specerij.

Oanskerping regels yn de hoareka

Weer aan de beurt

Aan de kade in het centrum in Lemmer zitten meerdere horecazaken naast elkaar. Bij alle zaken komt het toerisme weer op gang. Veel mensen drinken en eten wat en dat is na maanden van sluiting wel welkom. "We hadden het mooi op de rit," begint Van der Heide. "Maar dan komt die persconferentie weer en weet je dat de horeca een de beurt is. Wij zijn volgens mij altijd als eerste met de maatregelen. Ik snap dat ze er zijn en wij vinden gezondheid belangrijk, maar het is toch wel vreemd werken. Maar het is wel zo dat als mensen geen gegevens achter willen laten, wij hen de toegang weigeren. We willen niet twee weken dicht."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Fiasco

Als bij een zaak corona uitbreekt, mag de overheid de zaak twee weken sluiten. Bij buurman La Gondola moeten ze ook niet aan sluiting denken. "In het hoogseizoen zou dat voor ons een fiasco zijn," zegt eigenaar Ymelda Panebarco. "We zijn al een tijd dicht geweest en dan kunnen we dat er niet bij hebben." Bij La Gondola zijn ze dan ook druk bezig om alles op orde te krijgen. "Maar je weet nooit wat voor regels er dan weer bij komen. Het blijft altijd zoeken."

Eigenaar René Engwerda van Beachclub Lemmer

Eén toegang

Ook Beachclub Lemmer heeft met de maatregel te maken. "Wij hebben het geluk dat er één toegang is, vanaf de brug van het strand. Dus iedereen moet bij de poortwachter langs. Wij worden ene beetje politieman, maar gelukkig hebben de mensen daar wel begrip voor," zegt eigenaar René Engwerda.

Horecaman Engwerda van Beachclub Lemmer was net zo opgetogen dat het mooi weer is. "Hier worden wij blij van. Hier doe je het voor. Volle bak, wel op 1,5 meter met de coronamaatregels, maar dit zijn de krenten in de pak." Engwerda is niet blij met de nieuwe regels. "Wat ik er echt van vind, dat zal ik maar niet uitspreken, maar wij worden er niet blij van. Overal mag je binnenkomen zonder registratie, maar bij ons moet dat wel. Maar het is zoals het is. Het zijn de regels, wij houden ons eraan."

Tip: neem een naamkaartje mee

Er zit dus niets anders op. "Mijn vrouw is vanmorgen al bezig geweest, de mappen en formulieren liggen klaar. Iedereen moet zich hier laten registreren met naam en telefoonnummer. Een tip voor iedereen: neem een naamkaartje mee. Dat scheelt tijd, je kunt dan zo doorlopen." Het moet maar, denkt hij. "Als er controle komt, zijn we de pineut. Dan moeten wij de boete betalen. En je wilt ook niet veertien dagen dicht. Als je daar aan denkt, springen de tranen in de ogen."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(Advertentie)
(Advertentie)