Duivenclub Twijzelerheide schrapt wedstrijden vanwege corona: "Mensen zijn belangrijker"

07 aug 2020 - 08:02

Duivenclub De Gevleugelde Vrienden in Twijzelerheide schrapt dit weekend al haar wedstrijden omdat twee leden corona hebben. De mensen liepen het virus niet op de club op, maar toch heeft het bestuur besloten alle wedstrijden af te gelasten.

Doweklup Twizelerheide nij

"Dat is niet mooi natuurlijk, want wij willen zaterdag graag vliegen. Het vliegen is het belangrijkst, maar dat mensen niet ziek worden, is belangrijker. Duiven zijn eigenlijk maar bijzaak", vertelt Popke Bosma van de duivenclub van Twijzelerheide. De club heeft daarom besloten over te gaan op een eerder protocol. Daarbij worden duiven aangeleverd. Ook moeten wachten in hun auto.

Virus niet opgelopen op de club

Bosma benadrukt dat de besmettingen niet zijn gebeurd op de club: "Wij hebben alle voorzorgsmaatregelen genomen die in het protocol stonden en ons daar precies aan gehouden." De leden hebben het virus waarschijnlijk opgelopen nadat een van hen handel had gedreven met een persoon uit een ander deel van het land die corona onder de leden had. Daarna werd het virus ook vastgesteld bij twee leden van de club.

De duivenclub in Twijzelerheide is dus niet een besmettingshaard. Toch heeft de club besloten alle wedstrijden te schrappen. Bosma: "Wij vinden het belangrijk dat er niet meer mensen worden besmet. De gezondheid van de mensen staat gewoon voorop."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Bij de bevriende duivenvereniging De Zwaluw in De Westereen gaan de wedstrijden wel door. "In principe zijn er bij ons geen besmettingen geweest', legt Theo de Bruin van De Zwaluw uit. "Het is wel zo, wij wonen hier in een vrij klein gebied en de duivensportwereld is een kleine wereld. Er zijn wel onderlinge contacten tussen liefhebbers van Twijzelerheide en De Westereen."

De vereniging had net weer versoepelingen doorgevoerd op de club. Zo was de kantine bijvoorbeeld weer open. "Omdat wij niet wisten wie contact met elkaar had gehad, doen wij een stap terug in het protocol en scherpen wij het weer wat aan. De kantine is dicht en duiven worden gebracht. Zo heb je minder kans op besmetting."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de duivenclubs

Popke Bosma (Twijzelerheide) en Theo de Bruin (De Westereen) - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(Advertentie)
(Advertentie)