Vlap tegen Bijker bij start Belgische competitie: "Sta te popelen te beginnen"

07 aug 2020 - 06:23

De Nederlandse eredivisie begint pas halverwege september, maar in België gaat de voetbalcompetitie komend weekend alweer van start. Er staat meteen een wedstrijd op het programma met een Friese link: het RSC Anderlecht van Michel Vlap gaat op bezoek bij het KV Mechelen van Lucas Bijker. Er is blijdschap dat de competitie weer losgaat. "Ik sta te popelen om weer te beginnen", zegt Vlap. Bijker: "Het is fijn dat het weer begint. Het gaat weer om het 'echie' en daar doe je het uiteindelijk voor."

Foto: Orange Pictures

Tot woensdag was de vraag hoe het precies zou gaan met de wedstrijd tussen Vlap en Bijker. De wedstrijd wordt gespeeld in Mechelen en dat ligt in de provincie Antwerpen, waar de laatste tijd heel veel nieuwe coronabesmettingen zijn. Woensdag heeft de regering in België laten weten dat het wel gewoon doorgaat.

Bijker woont in Noord-Brabant, maar reist iedere dag af naar de club in Mechelen. Daar merkt hij niet veel van de coronamaateregelen. "Het grootste verschil is dat iedereen in België met een mondkapje loopt. Als ik in de winkel kom of moet tanken, moet het mondkapje op. Als ik de auto weer instap, kan het mondkapje weer af. Dat is eigenlijk het enige dat je eraan merkt."

"Stap gemaakt"

Zondag begint voor Vlap zijn tweede seizoen in België. Het vorige werd er voor zijn club Anderlecht een om snel te vergeten. De club uit Brussel eindigde als achtste. Persoonlijk was het wel een goed jaar voor Vlap, die na een lastige start zijn draai vond en tien doelpunten maakte. "Ik vind dat ik een stap heb gemaakt, zowel in fysiek als in voetballend opzicht. Ik ben veel veiliger aan de bal. Ik ben hier naartoe gekomen om me te ontwikkelen en ik merk aan mezelf dat ik stappen maak."

De Sneker hoopt dat zijn club dit seizoen het pad omhoog vindt. "Ik voel dat we een stap verder zijn dan vorig jaar. De bedoeling is dat we doorgaan met hoe we voetbalden op het einde. Doelpunten maken, dominant zijn en mooi voetbal laten zien. Er zit veel kwaliteit in de groep. Ik heb positieve verwachtingen."

Waar Anderlecht normaal gesproken altijd bovenin meedoet, viel dat het afgelopen seizoen dus tegen. Voor komend seizoen wil de recordkampioen uit België weer bovenin meedoen volgens Vlap. "Ik mik zelf op de top 3 en ik weet dat Anderlecht dat ook wil."

Foto: Orange Pictures

Waar het vorige seizoen voor Vlap en Anderlecht niet goed was, is dat anders voor Bijker en Mechelen. De club promoveerde in 2018/2019 vanaf het tweede naar het hoogste niveau. In het debuutseizoen eindigden Bijker en zijn ploeggenoten als zesde. "Ik denk niet dat dat reëel is om weer te gaan doen. Zo'n jaar maak je eens in de zoveel tijd mee. Als we in het linkerrijtje kunnen spelen, hebben we het goed gedaan."

Ook persoonlijk gaat het goed met Bijker in Mechelen. Het vorige seizoen heeft hij wel een aantal wedstrijden gemist, omdat hij twee keer een scheurtje in zijn hamstring had. Maar over het generaal is de oud-speler van SC Cambuur en SC Heerenveen tevreden. "Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Ik wil fit blijven en zorgen dat ik alles speel. In principe is het mijn laatste contractjaar hier, maar de club heeft nog een optie om te verlengen."

Vlap en Bijker speelden tussen 2015 en 2017 samen bij SC Heerenveen. Nu ontmoeten ze elkaar dus op het veld in België. Vlap: "Uiteindelijk kom je mensen altijd weer tegen. Lucas heeft het best wel goed gedaan bij Mechelen. Altijd leuk om tegen Lucas te spelen."

Ik denk dat we niet bang voor Anderlecht hoeven te zijn.

Lucas Bijker

De kans dat ze duels met elkaar moeten uitvechten, is ook behoorlijk groot. Bijker is linkerverdediger en Vlap speelt aanvallend op het middenveld. Bijker: "Voor en na de tijd spreek je elkaar even, maar in het veld maak je voor niemand een uitzondering. De onderlinge duels hebben wij een positieve balans. Vorig jaar speelden we uit bij Anderlecht gelijk en thuis wonnen we, dus ik denk dat we niet bang voor Anderlecht hoeven te zijn."

Foto: Orange Pictures
(Advertentie)
(Advertentie)