Voorganger Wijnjewoude doet oproep in krant: "Kerken, denk creatief na"

05 aug 2020 - 17:01

Plaatselijke kerkenraden moeten veel creatiever en innovatiever zijn om te zien hoe ze weer kerkdiensten kunnen houden. Dat heeft Michel van Heijningen, voorganger in Wijnjewoude en Dorkwerd (Groninen) in het Friesch Dagblad geschreven. Door de coronacrisis is het aantal mensen dat naar de kerk komt en kan flink teruggelopen. En als kerken er niet om denken, blijven mensen weg.

Foto: Omrop Fryslân

In Wijnjewoude gaat op dit moment niet het aantal mensen naar de dienst dat anders wel komt. "De belangstelling in Wijnjewoude is gelukkig groeiend, maar het is nog niet wat het geweest is. We blijven achterlopen. Dat is ook begrijpelijk, ouderen in de risicogroep beslissen om niet naar de supermarkt en de kerk te gaan. Men moet 1,5 meter afstand houden in de kerk. Dat maakt het minder leuk en het maximale aantal mensen dat kan komen ligt lager," zegt Van Heijningen.

Geen kansen laten liggen

Kerken pakken het op dit moment heel verschillend aan. "De ene kerk zingt wel mits er niet te veel mensen zijn, de kerk groot genoeg is en er een goede ventilatie is. In Wijnjewoude zingen we na de ene dienst in de ochtend buiten en bij de andere dienst in de middag wel. Maar je komt allerlei varianten tegen. Elders zijn er nog kerken die dicht zijn. Ik hoorde dat er een kerk was die nog dicht wil blijven tot 1 januari. Dan denk ik: je laat kansen liggen."

Oproep: denk creatief

En dat is nu net het punt van de voorganger. "Ik bespeur dat kerkraden wel iets creatiever zouden mogen zijn. Vanuit Dorkwerd in Groningen, waar ik ook woon, hebben we naast de kerk een tent neergezet. In de buitenlucht. We kunnen veel mensen ontvangen en zingen, het wordt ook leuker. Mensen nemen huisdieren mee. Het wordt meer ontspannen en leuker. Volgens mij kan dat op veel meer plaatsen."

Hij ziet ook wel in dat het niet overal kan. Van Heijningen: "Maar ik denk dat er meer mogelijkheden zijn. Huur een stuk land van een boer, of zoek naar een lege parkeerplaats." Of dat in Wijnjewoude ook zal gebeuren, weet de voorganger nog niet. "Ik beslis er niet alleen over, dus dat kan ik niet toezeggen. Maar ik hoop dat er mensen voor zijn. Een kerkdienst doet veel mensen goed, die gelegenheid zou je meer mensen willen bieden."

Michel van Heijningen, voorganger in Wijnjewoude en Dorkwerd

Trefwoorden: 
Wijnjewoude kerk coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)