Overlast van duizendknoop in Fryslân: "Zo'n exoot smoort andere planten"

Met z'n witte knopjes en bamboe-uiterlijk lijkt het een onschuldig klein plantje. Toch is de duizendknoop een groot probleem. De plant maakt de leidingen in de grond kapot en zorgt ervoor dat andere planten niet kunnen groeien. Daarom wil de gemeente Leeuwarden de plant weghalen. In Warten zijn ze woensdag bezig om de plant te verwijderen.
Oerlêst Duizendknoop
De duizendknoop groeit met name de laatste jaren snel door heel Fryslân. "De plant kan tegen alle temperaturen en heeft niet veel water nodig," zegt Geert Draaistra. Hij werkt bij de gemeente Leeuwarden als bestrijder van de plant. Woensdag is hij met drie collega's op het terrein bij SV Sparta in Warten te vinden. De parkeerplaats zit vol met duizendknoop.

Kraan nodig

"Het enige bestrijdingsmiddel is met wortel en al verwijderen," vertelt Draaistra terwijl hij een plant uit de grond trekt. "Daarom hebben wij een kraan ingeschakeld. Die gaat bij de kanten langs en haalt alles eruit." De plant heeft de naam duizendknoop omdat er allemaal kleine knopjes aan de wortels zitten. "Die knopjes kunnen weer een eigen plant beginnen en dat gaat door tot er heel veel zijn. Dus moeten we nu alles goed meenemen."
De gemeente neemt alle wortels apart mee. "Die worden gebruikt om de ziekte van Lyme te bestrijden," zegt Draaistra terwijl hij naar zijn collega Allen Bomba loopt. "Er zit een soort geneesmiddel in. maar daar kan Bomba het meest over vertellen, want hij neemt de wortels ook mee naar huis," lacht Draaistra. Bomba staat in een grote sloot te zoeken naar het plantje.

Duizendknoopthee

Hij vult het verhaal Draaistra meteen aan. "Ik maak er een soort van thee van," zegt Bomba terwijl hij de wortels laat zien. "Dat drink ik twee keer per dag, in de ochtend en in de avond. Je hoeft er alleen wat warm water overheen te gooien en eventjes in te laten werken. Dan voel ik me weer helemaal goed."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het bestrijden van het plantje kost veel werk. Met name omdat alles met de hand wordt uitgegraven. Gif gebruiken als bestrijding is gene optie. "Dat willen we per definitie niet," zegt Draaistra. "Maar bij deze plant is dat al helemaal niet handig. Je maakt dan echter de bladeren kapot, maar de hele plant dus niet. De wortels groeien dan gewoon door en komen enige tijd later op een andere plek terug." Met een grote zwaai gooit Draaistra een stuk duizendknoop op een grote bult. "We willen juist voorkomen dat we hier straks weer staan."
Geert Draaistra van gemeente Leeuwarden