Goudprijs gaat hard omhoog en inkoopbedrijven maken overuren

Ook Friese inkoopbedrijven merken dat de prijs voor goud steeds meer omhoog gaat. Er lijkt maar geen einde aan te komen. Zo heeft het Drachtster taxatie- en inkoopbedrijf Feddema het drukker dan ooit tevoren. Er worden overuren gemaakt, vertelt directeur Tom Feddema.
© Shutterstock.com (faferek)
Het blijkt dat beleggers door alle onzekerheid in de coronacrisis een veilige haven zoeken om in te investeren. Ook economische stimuleringsmaatregelen en oplopende spanningen tussen landen zorgen ervoor dat er meer interesse is voor edelmetalen. De hogere prijzen gelden niet alleen voor goud, ook de zilverprijs is al in jaren niet zo hoog geweest.
Dat is niet alleen een wereldwijd verhaal, maar dat merken ze ook op kleinere schaal, hier in de provincie. Bij veel Friese inkoopbedrijven van edelmetaal wordt er langer doorgewerkt. Bij Feddema in Drachten denken ze dat het momenteel wel 40 tot 50 procent drukker is dan normaal.

Skyhigh

"Mensen komen met sieraden en munten", vertelt Tom Feddema. "De vraag naar goud en zilver komt uit Azië. Ze zien het als investering en wanneer de vraag op de markt toeneemt, gaan de koersen omhoog. Die zijn nu 'skyhigh', om het zo te zeggen."
Het metaal wordt verwerkt tot nieuwe sieraden of wordt gebruikt in de industrie en als belegging. "Wanneer mensen bij ons komen, wel graag op afspraak, dan kijken we in de taxatiekamer naar het karaatgehalte van het goud en in overleg wordt de prijs bepaald en krijgt de klant het geld. We hadden eens een opa met een kleindochter. Hij wilde er het liefst minimaal 250 euro voor hebben, maar dat kwam uit op 1485 euro. We maken mooie dingen mee." Ook moeten mensen gedwongen goud inleveren, maar dat komt niet veel voor.
Het is volgens Feddema moeilijk om te zeggen of de grens al bereikt is. "De markt is grillig."
Tom Feddema
En bij Goudwisselkantoor Leeuwarden werken ze elke dag wel twee uren langer om alles klaar te krijgen. Omdat de goudprijs omhoog gaat, is het wel zo dat de bedrijven meer geld terug moeten geven aan de mensen die bijvoorbeeld sieraden inleveren. Maar volgens de inkopers is het ook zo dat het hogere aantal klanten dat weer opvangt.