Plukgeluk Friesland is al meer dan 1.000 vierkante meter aan veldboeket kwijt

05 aug 2020 - 07:19

Het initiatief Plukgeluk Friesland is al over de 1.000 vierkante meter met bloemen die zijn verkocht. In Sint Jacobiparochie ligt een bloemenveld van in totaal 10.000 vierkante meter. Mensen kunnen een stuk bloemenweiland kopen en in de bloeitijd een mooi veldboeket meenemen. De opbrengst gaat naar een paar goede doelen. Het idee ontstond in november en in mei is de aarde ingezaaid.

Plukgeluk Friesland

Volgens bedenker Gerlof Rienks van Plukgeluk Friesland zijn er ruim 500 mensen die ondertussen meedoen aan het project. Dat geeft aan dat mensen gemiddeld zo'n twee vierkante meter hebben gekocht. Dat kunnen mensen op internet doen. En als het veld dan 'plukrijp' is, krijgen ze een e-mail en kunnen de blommen worden geplukt.

"We gaan al op naar 1200 vierkante meter, er zijn bedrijven bij en particulieren die een stuk grond kopen. Ik ben akkerbouwer en heb een stukje vrijgehouden. Ik doe het samen met mijn broer, die vond het ook een goed idee. Je brengt mensen in de natuur."

"Je kunt maar uitzoeken"

Het veld is elke dag open van 9 tot 21 uur. "De bloemen bloeien ook elke dag, dus het loopt altijd door. Er zijn altijd mensen. Het is een prachtig gezicht, je kan ervan genieten. Mensen bedanken me als ze met een boeket weggaan." Op het veld zijn meer dan 40 verschillende soorten. "Je kunt maar uitzoeken."

Goede doelen

Het geld dat met het initiatief wordt opgebracht, gaat - buiten de onkosten - helemaal naar drie goede doelen. Dat zijn de Voedselbank, de Vogelwacht en Stichting Us Dream in Leeuwarden, voor mensen met een beperking. Daarnaast steunen de initiatiefnemers ook de biodiversiteit door veel bloemen en planten in te zaaien. Ook zijn er bijenkasten geplaatst.

Het plan is om 60.000 euro binnen te halen, maar dat lukt waarschijnlijk niet. Volgend jaar is het plan om weer zo'n tuin te maken.

Gerlof Rienks

Foto: Plukgeluk Friesland
(Advertentie)
(Advertentie)