Veel sportclubs worstelen met anderhalvemeterregel

04 aug 2020 - 19:31

Friese sportclubs rekenen zich niet rijk na de versoepelingen van de coronamaatregelen. Het nieuwe seizoen staat voor de deur en de trainingen en oefenwedstrijden beginnen weer, maar de anderhalvemeterregel is nog altijd van kracht. Vooral nu de coronacijfers landelijk weer oplopen en sportclubs ook worden aangewezen als mogelijke besmettingshaarden. Het is de clubs duidelijk dat terug naar normaal nog ver weg is.

Sportklups wrakselje mei oardel meter regel

Bij voetbalclub FC Burgum zijn de trainingen weer begonnen, maar de kantine en kleedkamers blijven voorlopig dicht vanwege de anderhalvemeterregel. Dat wordt straks anders als de wedstrijden weer beginnen. Dan wordt geprobeerd om een elftal over twee kleedkamers te verdelen. Voor de coach kan dat wat onhandig zijn, omdat die heen en weer moet lopen, zegt voorzitter Durk van der Woude een beetje lachend.

Voor de meeste binnensporten duurt het nog een paar weken voordat de activiteiten weer losgaan. Het basketbal, handbal en volleybal zitten nog in de zomerstop, maar ook hier zullen de kleedkamers en de kantine voor het grootste deel op slot blijven. Besluiten hierover worden de komende weken genomen.

Bij individuele sporten zoals golf en tennis ligt het wat makkelijker. Kleedkamers worden hier wel gebruikt, maar niet met meer dan een of twee spelers tegelijk, vertelt Age Bokma, manager en trainer op tennispark De Molen in Leeuwarden.

Durk van der Woude fan FC Burgum - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Voor het publiek blijft de anderhalvemeterregel van kracht. Hoewel de ruimte wel meer toelaat, mogen er in Burgum niet meer dan 250 op het terrein. "Dat is niet altijd even makkelijk te controleren", geeft Van der Woude toe.

Hoewel er vanaf mei en juni weer sprake was van een flinke versoepeling van de maatregelen, rekenen de clubs zich niet rijk. Zeker nu landelijk de coronacijfers weer oplopen, is het realiteitsbesef groot. "Wij houden er rekening mee dat dit het hele komende seizoen zo zal blijven", zegt Van der Woude.

Bokma sluit niet uit dat de tenniscompetitie, maar ook andere competities, toch weer worden stilgelegd als het aantal besmettingen blijft oplopen.

(Advertentie)
(Advertentie)