RIVM: afgelopen week 9 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân

04 aug 2020 - 15:35

Het aantal mensen dat positief test op het coronavirus loopt ook in Fryslân op. In de afgelopen zeven dagen kwamen er negen nieuwe gevallen aan het licht. De week ervoor waren dat er drie. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

RIVM: ôfrûne wike 9 nije coronabesmettings yn Fryslân

In de afgelopen twee weken werden de meeste besmettingen vastgesteld in de gemeente De Fryske Marren. Daar kregen vier mensen een positieve test terug. In Noardeast-Fryslân, Leeuwarden en Achtkarspelen waren er de afgelopen twee weken twee nieuwe gevallen; in Smallingerland en Weststellingwerf beide één.

In de rest van de Friese gemeenten meldt het RIVM geen nieuwe coronabesmettingen. Opvallend is dat er de afgelopen 14 dagen geen enkele coronapatiënt werd opgenomen in het ziekenhuis of overleed.

Foto: RIVM

Landelijk loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen ook op. Het aantal mensen dat positief testte, is de afgelopen week verdubbeld. Het RIVM kreeg 2.588 meldingen binnen over nieuwe vastgestelde besmettingen. Het aantal positief geteste Nederlanders ligt daarmee 95 procent hoger dan een week eerder, toen het RIVM 1.329 besmettingen registreerde.

Het aantal sterfgevallen is nog wel laag: zes coronapatiënten zijn overleden volgens de officiële cijfers. Ziekenhuizen namen afgelopen week 44 nieuwe patiënten op die het virus hebben opgelopen, 21 meer dan de week daarvoor.

Aantal tests afgenomen

Het aantal testen bij de GGD is landelijk tegelijkertijd flink afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus lieten ruim 100.000 mensen zich testen, zo'n 10.000 minder dan een week eerder. Uit die testen kwam steeds vaker een positief resultaat: 2,3 procent van de geteste personen bleek het virus bij zich te dragen. In de vorige weekcijfers was dit nog maar 1,1 procent.

Twintigers zijn oververtegenwoordigd in de cijfers: een kwart van de positief geteste mensen is tussen de 20 en 29 jaar.

Everhard Hofstra, infectieziektebestrijdingsarts bij GGD Fryslân

Trefwoorden: 
GGD RIVM coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)