Welke 'stille' Friese helden staken de handen uit de mouwen in de coronacrisis?

03 aug 2020 - 14:15

Mensen uit de zorg die dag en nacht actief waren, jouw oma die voor de buurman een lekkere maaltijd kookte of een initiatief waarbij eenzame mensen honderden kaartjes kregen per post: het zijn een paar voorbeelden van initiatieven die zijn ontstaan in de coronatijd. Volgens Danja Overgaag en Juliën Paul Jukema van NL Bedankt zijn dit verhalen die bewaard moeten blijven.

Foto: ANP Foto

Daarom maken ze een boek over deze zogenoemde 'stille helden' uit de coronatijd, zodat we in de toekomst ook met een positief en trots gevoel kunnen terugkijken op deze periode.

In het boek komen 48 verhalen van mensen die op hun eigen manier iets bijzonders hebben gedaan in de coronacrisis. De initiatiefnemers zoeken naar heel uiteenlopende verhalen. "Er zijn heel veel mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet. We zijn op zoek naar heel diverse verhalen, zodat iedereen zich kan identificeren met een verhaal uit het boek", legt Juliën Paul Jukema uit.

Verhalen verzamelen

Om al deze verhalen te verzamelen en te selecteren, werken Jukema en Overgaag samen met 32 vrijwilligers. Jukema: "Al deze mensen helpen vanuit hun beroep mee om die bijzondere verhalen te verzamelen. We zijn vooral op zoek naar de verhalen van stille helden die anders verloren gaan. Het zijn juist de mensen die niet in de media komen die mooie verhalen hebben."

Bescheiden Friezen

Ondertussen zijn de eerste nominaties binnen. Vanuit Fryslân blijft het echter stil, zegt Jukema. "We hebben nog geen nominaties ontvangen uit Friesland, misschien wel omdat Friezen zo bescheiden zijn", lacht hij. Daarom de dringende oproep aan iedereen in Fryslân om stille helden door te geven. "Hoe klein sommige daden ook lijken, elk verhaal is welkom."

Het boek verschijnt in november, is de planning.

Julien Paul Jukema over het boek

Geef jouw nominatie door!

Wil jij jouw buurvrouw, jouw schoonzus of jouw collega nomineren als stille held in de coronatijd? Dat kan via de website van NL Bedankt.

Trefwoorden: 
boek coronavirus NL Bedankt
(advertinsje)
(advertinsje)