Friese en Bildtse 'bordjesboeketten' in Franeker en Sint Annaparochie

03 aug 2020 - 13:16

In Franeker en Sint Annaparochie zijn bordjes geplaatst met Friese en Bildtse kruidennamen. Daarmee willen de initiatiefnemers, gemeente Waadhoeke, Praat mar Frysk en Silence of the Bees, laten zien welke kruiden ze hopen dat er groeien met het aangepaste maaibeleid.

Foto: Afûk

De namen op de bordjes zijn in het Fries en Bildts. Ze verbinden daarmee de taaldiversiteit in Waadhoeke aan biodiversiteit. Er zitten mooie namen bij, zoals Blauwe skoentsys, Ingelwuttel (Bildts) en Juffer Lizeblom en Fûgelwikke (Fries)? In totaal zijn er 17 Friese en Bildtse bloemen- en kruidennamen in de 'bordjesboeketten' opgenomen.

Waadhoeke is vorig jaar begonnen met het omvormen naar ecologisch beheer van de bermen. De bordjes zijn bedoeld om vooral het gesprek over biodiversiteit op gang te helpen. Wethouder Jan Dijkstra: "Het zou mooi zijn als de inwoners naar aanleiding van die bordjes eens googelen en met elkaar in gesprek gaan."

Foto: Afûk

Eerder heeft Praat mar Frysk al eens bordjes geplaatst in Droegeham en Terherne om aandacht te vragen voor het Fries in de publieke ruimte, met teksten als 'Dit is in moai plakje om te tútsjen'.

(advertinsje)
(advertinsje)