Veel nieuwe gezichten in 1e klasse fierljeppen

02 aug 2020 - 13:47

Na de eerste vijf fierljepwedstrijden is het eerste promotie/degradatiemoment in de competitie. De sterkste 48 springers worden op basis van het klassement geselecteerd voor de 1e klasse. Maar liefst 13 fierljeppers maakten zaterdag in Buitenpost de stap van de 2e klasse naar het hoogste niveau.

Fierljeppen yn Bûtenpost - Foto: Martin de Jong Fotografie

Senioren

Bij de senioren is de grootste naam die terugkomt die van 7-voudig Fries- en Nederlands kampioen Bart Helmholt. Hij zette in 2016 een punt achter zijn fierljepcarrière, maar wil nog één keer alles uit de kast halen om 22 meter te springen. Helmholt staat voorlopig tweede in het klassement, achter Ysbrand Galama. Age Hulder uit Burgum is oud-Fries en Nederlands juniorenkampioen. Hij komt na 2 jaar afwezigheid als nummer 8 ook terug in de Topklasse.

Oane Galama is 2-voudig Fries en Nederlands kampioen. Hij kwam dit jaar terug uit Nieuw Zeeland en staat op de 12e plek in het klassement. Hij promoveert wel naar de 1e klasse, maar gaat daar de komende zes wedstrijden in de overgangsklasse beginnen. Alleen de acht beste ljeppers zitten in de Topklasse.

Ysbrand Galama yn liederstrui - Foto: Martin de Jong

Dames

Ook bij de dames komen een paar oude bekenden terug op het hoogste niveau. Maureen Poiez uit Sneek werd in 2015 Fries kampioen bij de meisjes. Een jaar later kreeg ze een zware blessure en zou ze vier jaar niet weer springen. Maar dit jaar maakt ze een comeback en staat voorlopig op de derde plek, achter Marrit van der Wal en Sigrid Bokma. Naast Poiez komen ook Tessa Kramer (oud-winnaar NFM) en Anje Bergsma terug in de Topklasse.

Jongens

De Friese leiderstrui bij de jongens hing al om de schouders van Wisse Broekstra uit Tzummarum, maar nu zal hij ook weer te zien zijn in de eerste klasse. Met een sprong van 17.84 meter in Buitenpost liet de Friese jongenskampioen van 2018 zien dat hij dé grote favoriet is voor de titels. Broekstra stond het hele vorige seizoen aan de kant met een blessure. Ook Arend Veenstra uit Surhuizum en Chris Geerdink uit Burgum worden 1e klasser.

Bij de meisjes gaan Grytsje Veltman en Iris Wijbenga omhoog, en bij de junioren promoveren Auke Zijlstra en Hindrik Westra.

Marrit van der Wal - Foto: Martin de Jong Fotografie

Schema 1e klasse wedstrijden

Er staan nog zes reguliere fierljepwedstrijden op de kalender, voordat in september de kampioenschappen zijn.

* Woensdag 5 aug. Grijspkerk

* Zaterdag 8 aug. Winsum (Livestream)

* Woensdag 12 aug. It Heidenskip

* Zaterdag 15 aug. Grijpskerk (Livestream)

* Woensdag 19 aug. Buitenpost

* Zaterdag 22 aug. IJlst (Livestream)

Alle wedstrijden beginnen om 18.30 uur. (Maximaal 250 bezoekers)

Winners FK 2019 - Foto: Martin de Jong

FK in Winsum

5 september is het Fries kampioenschap fierljeppen in Winsum. Daar komen de 48 ljeppers in actie die dan in de 1e klasse springen.

Na 11 wedstrijden is op 22 augustus het tweede promotie/degradatiemoment. De beste zeven wedstrijden tellen voor het eindklassement. Daarna wordt de FK selectie bekend gemaakt.

NK in Burgum

Het fierljepseizoen wordt afgesloten op 19 september op het NK. Daar springen de sterkste 24 Friezen tegen de 24 beste Hollanders om de nationale titels.

Trefwoorden: 
fierljeppen 1e klasse FLB
(Advertentie)
(Advertentie)