Vogelwacht Balk tegen bouw villapark in succesvol weidevogelgebied

De vogelwacht Balk heeft grote bezwaren tegen de komst van een villapark bij Balk. Een vastgoedbedrijf uit Heerenveen wil op de plaats van camping Marswâl 43 vakantievilla's bouwen. Ze kosten tussen de zes ton en ruim een miljoen euro.
Bou villa's Balk giet ten koste fan greidefûgels
Dit najaar nog moet de schep de grond in, zegt directeur Hans van der Mijl van Kontour Vastgoed fan It Hearrenfean. "De gemeenteraad neemt als het goed is in september een besluit. Dan willen we toch echt graag snel beginnen. Volgend jaar kan dan de bouw van de villa's beginnen." Dat is al ôfhinklik fan de ferkeap fan de hûzen.
Van der Mijl is ervan overtuigd dat hij de villa's zo verkocht heeft. "Er is zeker een markt voor. Het klopt, ze zijn duur. De goedkoopste zijn rond de zes ton, de duurste goed een miljoen. Maar een vergelijkbaar project bij Delfstrahuizen was snel verkocht. Dat verwacht ik hier ook."
Pieter Veenstra © Omrop Fryslân
Wat de gewenste snelheid van de projectontwikkelaar wel in de weg kan staan, zijn de bezwaren van onder andere vogelwacht Balk en omgeving. "Dit plan kan zo niet doorgaan. Dit is een van de succesvolste weidevogelgebieden van Fryslân. Wij hebben dan ook een zienswijze ingediend", zegt vogelwachter Pieter Veenstra. "Er is door Kontour onderzoek gedaan naar de impact op de natuur, maar dat voldoet lang niet aan alle eisen. Zo hebben ze in februari gekeken of er weidevogels zitten. Ja, dat werkt natuurlijk niet."

Naar de rechter

Bovendien, zegt Veenstra, wordt goede grond opgeofferd aan water en woningen terwijl het al zo slecht gaat met de weidevogels. Mocht de gemeenteraad instemmen met de plannen, dan overweegt de vogelwacht Balk en omgeving naar de rechter te stappen.
Volgens Van der Mijl is er in de plannen rekening gehouden met de weidevogels. "We doen wel degelijk aan compensatie. We moeten elders weidevogelland beschikbaar stellen en dat hebben we gedaan. Verder bouwen we het niet vol. Ik mag hier meer villa's neerzetten, maar we hebben juist gekozen voor een open structuur." Ook moet er voor elke gekapte boom een nieuwe worden geplant.
© Omrop Fryslân
Op camping Marswâl zit de familie Schipper. Ze komen al vijftien jaar naar de camping om te genieten van de Sleattemer Mar en alle ruimte. "We zijn mensen van het water. Dat hebben ze bij ons in Vaassen bij de Veluwe niet", aldus Schipper. Het zou mogelijk de laatste keer zijn dat de familie de zomervakantie doorbrengt op de camping.
Maar, de Schippers zien de plannen nog niet zo een-twee-drie doorgaan. "Ik heb de afgelopen tien jaar al gehoord dat er gebouwd gaat worden. Ik zit hier nog steeds. Voor volgend jaar heb ik dan ook nog geen andere plannen gemaakt. Ik moet het allemaal nog maar zien. Maar zou het doorgaan, dan is dat echt jammer. Vooral voor het verlies van de campingplaatsen."

Zorgen over verdwijnen campingplaatsen

Dat is ook de mening van Balkster Belang. Wytze Bouma maakt zich er ook zorgen over dat er steeds meer campingplaatsen verdwijnen. "Mensen kiezen voor luxe", zegt Bouma. Tegen de bebouwing zelf heeft Balkster Belang weinig bezwaren. Wel over hoe de villa's worden verhuurd. "Het zou jammer zijn als de dure huizen maar een paar weken per jaar worden bewoond. Eigenaars hoeven niet te verhuren, de meesten hebben dat mogelijk ook niet nodig."
© Omrop Fryslân