Vincent Wevers: ik heb geen fysiek geweld gebruikt tegen turnsters

31 jul 2020 - 21:01

Turncoach Vincent Wevers zegt dat hij nooit fysiek geweld heeft gebruikt tegen turnsters. Dat zegt hij in een interview bij de NOS. Daar reageert Wevers, die ook trainingen gaf in Fryslân, voor het eerst op de beschuldigingen van diverse oud-turnsters.

Vincent Wevers - Foto: www.orange-pictures.nl

Zo zegt een oud-turnster van DOS in Dronryp, die anoniem wil blijven, dat er een strafcultuur was onder Wevers en zijn vrouw Gemma. De oud-turnster is niet geschopt of geslagen, maar wel uitgescholden. Joy Goedkoop vertelde vorige week dat ze wel is geschopt en geslagen.

"In mijn hele turncarrière, en die duurt al een tijdje, heb ik nog nooit een turnster geslagen of geschopt", zegt Vincent Wevers. "Ik heb geen fysiek geweld gebruikt. Dat was een aantijging die heel hard aankwam."

"Hard en spartaans"

Wevers geeft wel toe dat hij de jonge turnsters niet goed heeft behandeld. "De cultuur was hard en spartaans", zegt hij. "Ik heb me aangesloten bij de cultuur die er toen was. Er was weinig ruimte voor inspraak van turnsters. Met de kennis die ik nu heb zou ik dat never nooit meer doen. Ik ben nooit de zaal ingegaan met verkeerde intenties, maar dat wil niet zeggen dat we het toen goed deden. Het was een foute tijd, dat vind ik met de kennis van nu heel erg."

Zij hebben gelijk, want dat is hoe zij het hebben ervaren.

Vincent Wevers over de turnsters

"Ik betreur dat turnsters die zich nu melden deze dingen benoemen en daar nog steeds last van hebben. Dat vind ik gewoon heel erg", zegt hij. "Dat is nooit mijn intentie geweest, maar het is er wel. Dat besef ik. Zij hebben gelijk, want dat is hoe zij het hebben ervaren."

Gymnastiekunie KNGU heeft deze week het topsportprogramma stilgelegd, zolang het onderzoek naar de misstanden in de sport loopt. Zes coaches, onder wie ook bondscoach Gerben Wiersma uit Heerenveen, mogen in de tussentijd ook niet hun functie als trainer uitvoeren.

Trefwoorden: 
turnen KNGU Vincent Wevers
(advertinsje)
(advertinsje)