Topdrukte in Fryslân: coronamaatregelen smelten als sneeuw voor de zon

31 jul 2020 - 20:43

Het stikt van de mensen in onze provincie. Met het mooie weer pakken ze de boot naar de Waddeneilanden, gaan ze een dag naar het strand of zoeken ze de terrasjes op. Op sommige plekken is het ontzettend druk, bijvoorbeeld in Stavoren en Harlingen. Door de drukte is het lastig om de anderhalve meter afstand te handhaven.

Bij Stavoren is het druk bij de ingang van het IJsselmeer. Het is een komen en gaan van bootjes bij de sluis. Ook gingen er vrijdag veel mensen naar het strand, bijvoorbeeld bij Oudemirdum.

Topdrukte was het bij Makkum. Hutjemutje lagen de mensen naast elkaar en genoten ze van het mooie weer. De strandliefhebbers hadden er vertrouwen in dat iedereen zich aan de maatregels zou houden, al droeg niemand een mondkapje. Het viel de mensen op dat er geen toezicht was.

Makkum - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Ook Harlingen heeft te maken met drukte vanwege het mooie weer, vooral wanneer de bootjesmensen de havens opzoeken. Burgemeester Roel Sluiter, vervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, keek vrijdag met een dubbel gevoel naar die drukte. Volgens de Veiligheidsregio moeten mensen de regels zelf in acht houden. Het sluiten van een druk strand ziet Sluiter niet zitten, maar er moet volgens hem wel gehandhaafd worden.

Sluiter: "Ik denk dat het wel goed is om echt zoveel mogelijk te handhaven. Aan de handhavingscapaciteit komt natuurlijk een keer een einde. Maar dat we handhaven, juist op dit moment, nu we zien dat er in Nederland toch weer een toename van besmettingen is."

Roel Sluiter - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Burgemeester Roel Sluiter, vervangend voorzitter van de Veiligheidsregio

Bij de veerboten van en naar de Waddeneilanden is het afzien. Door het mooie weer is het druk en is anderhalve meter afstand houden bijna onmogelijk. De boten zitten vol en de mensen staan hutjemutje op elkaar, zowel op de wal als op de boot zelf.

Grote drukte op Ameland, voor de boot naar Holwerd - Foto: Omrop Fryslân, Dieuwke Kroese

En wie op een warme dag door de binnenstad van Leeuwarden wandelt, heeft nauwelijks besef van het rondwarende coronavirus. De straten zijn stampvol, de pleinen druk en de markten gaan gewoon door. Coalitiepartij PAL/GrienLinks maakt zich zorgen over deze situatie, zegt raadslid Andries Bergsma. "Dan denken wij wel van: potverdikke, wat gebeurt hier en is het wel veilig genoeg?"

De partij vraagt zich af of de gemeente Leeuwarden wel goed is voorbereid op de grote toeristenstroom, die nu door de stad gaat. "Als het nodig is voor de gezondheid van deze provincie en deze gemeente, dan moeten er maatregels worden genomen", zegt Bergsma.

Raadslid Andries Bergsma van PAL/GrienLinks

(advertinsje)
(advertinsje)