Drukte op veerboten en strand: "Mensen staan hutjemutje op elkaar"

31 jul 2020 - 13:32

Op de veerboot van Lauwersoog naar Schiermonnikoog is het vrijdag afzien. Door het mooie weer is het druk en is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk. Ook op andere plekken in de provincie is het druk, zoals op het strand bij Makkum.

Al de hele dag zitten de boten vol. "Het was ontzettend druk", zegt verslaggever Joyce Kranenborg van RTV Noord. "Mensen komen van heinde en verre, ik sprak met mensen die om twee uur s'nachts uit Rotterdam vertrokken om hier te komen, omdat de fietsverhuur zei: kom vroeg, want ik weet niet of ik nog fietsen heb na de boot van half 10."

Afstand houden is aan wal al lastig, maar op de boot is het nog erger, zegt Kranenborg. "Die anderhalve meter is zeker niet van toepassing aan boord. Mensen gaan op het dek toch bij elkaar staan, daar staat het hutjemutje op elkaar. Dan hebben ze nog wel een mondkapje op, maar die doen mensen zo nu en dan ook af om te eten."

Foto: RTV Noord, Jeroen Berkenbosch

Joyce Kranenborg over de drukte op de veerboten

Foto: RTV Noord, Jeroen Berkenbosch

Het is dus druk op de veerboten, maar volgens de directeur van Wagenborg, Ger van Langen, niet té druk. "Er mogen duizend mensen op de boot naar Schiermonnikoog en die hebben allemaal een zitplaats."

Wagenborg heeft extra maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We hebben op alle terreinen, in de terminals en op de schepen mondkapjes verplicht gesteld omdat we ook zien dat anderhalve meter afstand niet altijd mogelijk is. Daar houden mensen zich over het algemeen goed aan."

Wagenborg-directeur Ger van Langen over de drukte

Ook op het strand bij Makkum is het erg druk, ziet verslaggever Maaike van der Hoek. "Toen ik hier vanochtend aankwam stonden verkeersregelaars al klaar, langs de weg staan kilometers aan auto's."

Verslaggever Maaike van der Hoek op het strand

(Advertentie)
(Advertentie)