"Ik heb meestal braakneigingen vlak voor de start"

30 jul 2020 - 20:07

Riemer van der Velde woont aan de Langwarder Wielen. Normaal is het een komen en gaan van bekende Nederlanders op de Langweerder dag van de SKS. Dit jaar blijft het stil in de tuin. Van der Velde is te gast in It Skûtsjesjoernaal. Met hem praten we over voetbal en loslaten, maar ook over het skûtsjesilen.

Johannes Meeter was schipper op het Langweerder skûtsje, maar verruilde deze in 2017 voor Huizum. Na de twee Lodewijken is er meer succes voor de Huizumers. Wedstrijdspanning en andere zaken komen aan de orde in een gesprek met hem.

De twee voorgangers Lodewijk doen hun verhaal in de historische reportage. Een prachtige ode aan Johannes Meeter komt van zijn vriend Reynaud Ritsma.

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.

Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.

Riemer van der Velde - Foto: Omrop Fryslan
(Advertentie)
(Advertentie)