Nieuwe perronkappen op station Leeuwarden: "We willen de overlast beperken"

30 jul 2020 - 17:05

ProRail is begonnen met de restauratie van de perronkappen op het station in Leeuwarden. Het station is zo'n 130 jaar oud en de constructie op het perron was aan vervanging toe.

Nije perronkappen op stasjon Ljouwert: ''Het kan best voor wat overlast zorgen.''

De monumentale perronkappen bestaan uit de palen op de perrons en de constructies erbovenop. Het station van Leeuwarden is 130 jaar oud en de constructie is aan vervanging toe. Volgens projectmanager van ProRail Jim van Leersum voldoen de kappen niet meer aan de eisen van de tegenwoordige tijd. ''De bedoeling is dat het station weer in de oude staat terug komt. De oplossing zoeken we dus ook met name onder de grond, in de fundering'', zegt Van Leersum.

Overlast

De restauratie kan voor overlast zorgen bij reiziger, maar ProRail probeert de overlast zo klein mogelijk te houden. ''Het in onvermijdelijk. Als je gaat werken op een station zal er overlast ondervonden worden.'' Met name de komende weekenden zullen mensen wat hinder hebben van de verbouwing. Van Leersum: ''Het kan zijn dat in de komende weekenden een aantal treinen niet rijden, maar dat hebben we zoveel mogelijk proberen te beperken. Reizigers krijgen hoogstens een andere looproute of kunnen last hebben van het geluid, maar voor de rest blijft alles eigenlijk zoals we het gewend zijn.'' De renovatie van de kappen zullen in ieder geval nog tot eind 2022 duren.

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

Geel station

Naast de aanpassingen aan het perron is ProRail ook nog met andere onderdelen van het station aan de gang. Vroeger was het station geel en een klein stukje van het station is nu weer geel geverfd om te zien of de oude kleur ook terug kan komen. Van Leersum: ''We hebben een kleurhistorisch onderzoek gedaan, en daar hebben we de oorspronkelijke kleuren van het gebouw gevonden. In overleg met verschillende partijen kijken we of we het station weer in oorspronkelijke staat en met de originele kleurstelling kunnen terugbrengen.''

Verslaggever Jantine Stoffers op het station

Trefwoorden: 
Leeuwarden ProRail station
(Advertentie)
(Advertentie)