"Johannes is misschien wel twee klassen beter dan wij"

30 jul 2020 - 13:52

Lodewijk de 14e was lang de bijnaam van de schipper(s) van Huizum. De beide Lodewijken Meeter vertellen dat dat niet positief was. Neef Lodewijk was 11 jaar schipper op het oude skûtsje van Huizum. Dat schip kon eigenlijk niet sneller. Aan de buitenkant leek Lodewijk altijd fleurig maar van binnen brandde het, vertelt hij.

De broer van de huidige schipper Johannes Meeter heeft daarna geschipperd op het nieuwe skûtsje. Dat schip had het wel, maar Lodewijk eindigde altijd achterin. Dat had met meerdere dingen te maken. Nu Johannes erop zeilt, gaat het veel beter. Misschien is hij wel twee klassen beter dan wij, is de conclusie van de Lodewijken de 14e.

Foto: Omrop Fryslan

In It Skûtsjesjoernaal van donderdag 30 juli zijn schipper van Huizum Johannes Meeter en oud-voorzitter van SC Heerenveen Riemer van der Velde te gast.

De ode komt van Raynaud Ritsma.

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.

Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder gaan diverse kunstenaars een ode brengen over hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.

(Advertentie)
(Advertentie)