'Pride Tour' gaat bij azc's langs voor zichtbaarheid LHBTI-asielzoekers

Jezelf uiten als openlijk homoseksueel of transgender in een asielzoekerscentrum is niet veilig. Om aandacht te vragen voor deze groep is er deze week de 'AZC Pride Tour'. In een week tijd worden er in heel Nederland azc's aangedaan om te werken aan de zichtbaarheid van de LHBTI-asielzoekers. De tourbus maakte donderdagochtend een stop bij het azc in Sneek.
Pride Tour
De 'AZC Pride Tour' begon afgelopen zaterdag in Amsterdam. In een week tijd worden er in het hele land verschillende AZC's aangedaan. Afgelopen maandag was de tour in Drachten, donderdag in Sneek.
De tournee wordt georganiseerd door LGBT Asylum Support. Het is een alternatief voor de deelname aan de Canal Parade van Amsterdam Pride, die dit jaar niet doorgaat vanwege de uitbraak van het coronavirus. "De boot die we dit jaar zouden hebben met UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, red.) Nederland gaat niet door. Dus we gaan naar de azc's toe", zegt voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Kwetsbare groep

Bij de vergaderingen worden verhalen verteld door LHBTI-asielzoekers. "Als je uit een schaamtecultuur komt waar bijvoorbeeld het woord homoseksualiteit absoluut taboe is, kan er niet verwacht worden dat je daar open over durft te spreken. En zeker niet tegen een vreemde", legt Kortekaas uit. Volgens hem zijn de LHBTI-asielzoekers een kwetsbare groep mensen. "De signalen die zo'n groep afgeeft, moet je serieus nemen."
Een voorbeeld van zo'n verhaal is dat van twee Russische vrouwen die een stel zijn. Stellen worden meestal bij elkaar geplaatst, maar omdat de Russische vrouwen niet kunnen bewijzen dat ze partners zijn, worden ze van elkaar gescheiden.

Transgender Mayda mishandeld

Eerder deze week was in het nieuws hoe transgender Mayda in het AZC van Sneek mishandeld werd door een andere azc-bewoner. Kortekaas: "De politie wou geen onderzoek doen naar de getuige en het slachtoffer werd intern overgeplaatst. Zij voelt zich daardoor nog steeds onveilig." De politie laat weten dat er wel degelijk onderzoek naar deze zaak wordt gedaan op basis van een aangifte.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Voor Mayda is het heel lastig om haarzelf te zijn in het asielzoekerscentrum. Toch is ze heel blij dat ze naar Nederland gekomen is, want ondanks alle uitdaging hier kan ze vrij zijn. Er speelt echter ook angst mee. Mayda heeft elke dag het gevoel dat ze achterom moet kijken en op moet passen. Ze kan eigenlijk niet alleen op pad en ze houdt altijd in de gaten of ze niet achtervolgd wordt, vertelt ze.

Verhaal vertellen

Met deze tour kunnen statushouders hun verhaal vertellen. Dit gebeurt in kleine groepen als een soort van 'sit-in' met brunch. Deze en andere persoonlijke verhalen worden in de Pride en de aanloop naar Pride 2021 in geschreven vorm gepubliceerd op de website van UNHCR Nederland.
De vergaderingen zijn buiten de centra in de open lucht. De tour is ook in aanloop naar de Nationale Coming Out Dag op 11 oktober 2020. Die dag wil LGBT Asylum Support bij alle azc's een bord ontbloten met uitleg over artikel 1 van de grondwet, in verschillende talen. Op dat bord komt een QR-code met verwijzing naar alle verhalen.
Sandro Kortekaas en Mayda aan het woord