"Ik heb een hekel aan verliezen, als kind leerde ik al dat ik moest winnen"

29 jul 2020 - 18:26

Er zijn twee koningen te gast in It Skûtsjesjoernaal van woensdag 29 juli. De koning van de Friese meren is onmiskenbaar Douwe Visser, schipper van het skûtsje van Grou. Al zes keer werd hij kampioen van de SKS met 2017, 18 en 19 als een ware hattrick. Zo vaak is Hans wassenaar nog niet benoemd tot koning, maar dat is zeker zijn ambitie. Hij won in 2016 en 2019 de PC en werd beide keren ook gekozen tot koning.

Met beide mannen hebben wij het over winnaarsmentaliteit, tactiek en de liefde voor de sport. Douwe Visser komt uit een echte schippersfamilie. Generaties achter elkaar zeilen al. Hans Wassenaar is de eerste in zijn familie die op het hoogste niveau kaatst. Voor beiden geldt dat ze door het coronavirus een jaar extra de titel koning/kampioen mogen dragen. Dat vinden ze jammer, maar ze zijn van plan de titel ook in 2021 te verdedigen.

In de reportage over de historie zien we bij het Salverdaskûtsje. Het eerste SKS-skûtsje dat nu weer in oude glorie wordt opgeknapt. De ode komt van Gjalt de Jong.

It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. De uitzendingen komen iedere dag uit het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Telkens schuiven er twee gasten aan tafel bij presentator Simone Scheffer. Daarbij is er veel aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en legendarische anekdotes van vroeger.

Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder brengen diverse kunstenaars een ode aan hun gevoel bij het skûtsjesilen. Het programma is te zien vanaf maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli.

Skipper Douwe Visser krijgt het Sulveren Skûtsje - Foto: SKS
(Advertentie)
(Advertentie)