Coach Gerben Wiersma van turnbond op non-actief gesteld

29 jul 2020 - 15:53

Gerben Wiersma uit Heerenveen, bondscoach van de Nederlandse turnvrouwen, mag voorlopig niet aan het werk. Ondertussen stelt de bond een onderzoek in naar grensoverschrijdend gedrag en intimidatie. Wiersma is sinds 2010 bondscoach en heeft zelf aangegeven in dit stadium geen behoefte te hebben aan het geven van een reactie. De KNGU heeft dat woensdagmiddag bekend gemaakt op een persconferentie. Ook de andere coach van het Olympisch programma, Vincent Wevers, mag niet aan het werk zo lang het onderzoek loopt.

De bond reageert op meerdere verhalen van oud-turnsters die verklaren dat de mannen zich geregeld schuldig maakten aan grensoverschrijdend gedrag. Er was woensdag een gesprek met andere coaches en daarna is besloten het hele programma van het topturnen stil te zetten.

Een aantal turnsters kwam deze week naar buiten met verhalen over mishandeling en vernedering. "De verhalen komen van alle kanten samen", zegt voorzitter van de KNGU Monique Kempff. "Wil je een cultuurverandering bewerkstelligen, dan kun je geen halve maatregelen nemen."

Verslaggever Roelof de Vries over de commotie

Foto: www.orange-pictues.nl
(advertinsje)
(advertinsje)