Schilderij Rembrandt brengt 14 miljoen op: zelfportret met Fries randje?

28 jul 2020 - 22:35

Een zelfportret van Rembrandt van Rijn uit 1632 heeft dinsdagavond bijna 14 miljoen euro opgebracht. Het schilderij werd aangeboden bij het veilinghuis Sotheby's in Londen. Het gerucht gaat dat Rembrandt het schilderij heeft gemaakt voor zijn latere echtgenoot Saskia Uylenburgh (1612-1642), die uit Leeuwarden kwam. Bewijs voor het verhaal is er niet, maar de bekende schilder zou het gemaakt hebben om zijn toekomstige Friese schoonfamilie te imponeren.

Het zelfportret - Foto: ANP

Rembrandt heeft het schilderij gemaakt toen hij nog maar 26 jaar oud was. Hij draagt een zwarte hoed en een witte kraag. Er zijn niet veel andere portretten waarop de bekende schilder zulke nette kleren draagt. Het verhaal gaat dat Rembrandt zich wilde presenteren als een burger die het goed voor elkaar had.

Makkelijk naar Fryslân te sturen

Mogelijk zou hij zichzelf zo geschilderd hebben om de familie van Saskia er van te overtuigen dat hij een goede partij was voor de jonge Saskia. Bijzonder is dat het paneel maar 22 bij 16 centimeter is. Met dat formaat zou het goed naar Fryslân te sturen zijn, zo gaat het verhaal. Rembrandt en Saskia hebben elkaar ontmoet in Amsterdam en konden elkaar via een neef van Saskia, Hendrick Uylenburgh, die kunsthandelaar was.

Veilinghuis Sotheby's schreef hier over: "His soon-to-be betrothed, Saskia van Uylenburgh, returned to her native Leeuwaerden in faraway Friesland to visit her relatives. Thus, an intriguing possibility is that Rembrandt painted this small-scale, easily portable work for her to take with her, both as a keepsake and to show to her suspicious Mennonite relatives that her smartly-dressed intended was a prosperous and suitable husband and her social equal."

(Advertentie)
(Advertentie)