Gorredijkster krijgt celstraf en tbs omdat hij bejaarde buurvrouw lastigviel

28 jul 2020 - 16:46

Een 48-jarige man uit Gorredijk moet een jaar de gevangenis in en tbs met dwangverpleging doen, omdat hij zijn bejaarde buurvrouw had belaagd. De man heeft haar een tijdlang lastiggevallen door op de deuren en ramen te kloppen en zich op te houden bij de woning.

Foto: Shutterstock.com

De buurvrouw voelde zich gedwongen om de deuren op slot te doen en was soms zo bang, dat ze zichzelf opsloot in de slaapkamer. "Ze voelde zich niet meer veilig in haar eigen woning", zegt de rechtbank. Meerdere verzoeken om de buurvrouw met rust te laten en een gesprek met de wijkagent hielpen niet: de Gorredijkster bleef zijn buurvrouw lastigvallen.

Al vaker veroordeeld

De man is minder toerekeningsvatbaar. Hij heeft een verstandelijke beperking en heeft psychische problemen. Volgens de rechtbank heeft hij niet door wat de gevolgen van zijn daden zijn. Hij is vaker veroordeeld voor stalking. In april 2010 veroordeelde de politierechter hem tot een celstraf van een jaar, omdat hij zijn buren hoorndol maakte door op de meest onmogelijke uren op de muren te bonken.

Toen al stond de Gorredijkster niet open voor een behandeling of begeleiding en dat is nog steeds zo. De rechtbank zag geen andere uitweg dan het opleggen van een gedwongen behandeling, maar stelde wel een maximum aan de duur van de tbs: na vier jaar zal bekeken worden hoe het verder moet met de Gorredijkster. Hij moet ook 1.000 euro smartengeld aan zijn buurvrouw betalen.

(Advertentie)
(Advertentie)